wtorek, 5 października 2010

Wegańskie Muffinki Bananowe

Za oknem złota polska jesień, aż ma się ochotę wyjść na dwór i pójść na spacer do parku, a jeszcze lepiej lasu. Ja niestety dziś musiałam wyjść na zajęcia... tak, tak to już październik. Zajęcia z biochemii na 8 rano nie są najprzyjemniejszą rzeczą pod słońcem. Łatwo w takim czasie złapać doła, bo po leniwych 3 miesiącach znów ma się pełno obowiązków. Najlepsze na taką okazję są muffinki i pyszna herbata, na którą można zaprosić znajomych, których nie widziało się od tak dawna. Niedawno przeglądając mój zeszyt z przepisami znalazłam zapomniany już przepis na muffinki z bananem, a dokładniej na ciasto bananowe znalezione na stronie Group Recipes. Troszkę go zmodyfikowałam z powodu braku składników, ale i tak wyszło pysznie.


  • 3 rozgniecione banany
  • 1/4 szkl. oleju
  • 1/2 szkl. cukru brązowego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1,5 szkl. mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. startej gorzkiej czekolady (ja pokroiłam na malutkie kawałki)
  • 1/2 szkl. wiórków kokosowych
  • ewentualnie 1 płaska łyżka mąki sojowej lub groszkowej
Nastaw piekarnik na 180 st. C. W dużej misce zmiksuj banany, olej, cukier i aromat waniliowy, dodaj ewentualnie mąkę sojową lub groszkową. W drugiej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Połącz z bananową masą. Na końcu dodaj kokos i czekoladę, wymieszaj łyżką, żeby mikser za bardzo nie rozdrobnił czekolady. Ciasto wychodzi bardzo gęste i starcza na 12 muffinów. Piecz ok. 20 minut.


Agata





4 komentarze:

  1. urocze ;] wyglądają bardzo apetycznie ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam, jadłam, bo z Agatą mieszkam! są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę spróbować! Na pewno zasmakują dzieciakom :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bananowych jeszcze nie jadłam, trzeba to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)