niedziela, 3 października 2010

Sałatka z przepiórczymi jajami



Pyszna i zdrowa. Dostarcza nie tylko witaminy i minerały z roślin, lecz także białko rybne i zwierzęce. Poza tym jaja przepiórcze podobno są zdrowsze od tych kurzych i wyglądają oryginalnie :) Sałatka ta jest fajnym pomysłem na spotkanie ze znajomymi lub po prostu na śniadanie lub kolację.

składniki:
  • pół główki dowolnej sałaty
  • 1 duży pomidor sparzony i obrany ze skórki
  • puszka tuńczyka w kawałkach
  • 10-12 jaj przepiórczych ugotowanych na twardo
  • mozarella
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki i rozłożyć na talerzu lub w misce. Pomidora pokroić w ósemki albo i szesnastki ;), jaja przekroić na pół, ser pokroić w kostkę, a tuńczyka odsączyć. Na sałacie ułożyć kolejno wszystkie przygotowane składniki. Skropić oliwą i sokiem z cytryny. Posolić i popieprzyć do smaku. Gotowe! Podawać ze świeżym pieczywem.







3 komentarze:

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)