Oto moja kolejna propozycja na kolację. Świetnie nadaje się również jako przekąska na imprezę.
Wytawnych muffinków nie piekłam prawie 4 lata. Ostatnio, kiedy organizowałam Sylwestra 2006. Jakoś się wtedy do nich zraziłam, bo wyszły jakieś suche i w ogóle "nie takie".
Kiedy ostatnio natknęłam się na ten przepis, postanowiłam dać im jeszcze jedną szansę, bo coś mi podpowiadało, że tym razem będzie pysznie. I nie zawiodłam się :) Bardzo te babeczki polecam!
Przepis pochodzi stąd:
http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Muffiny_kukurydziane,,5408632,9495.html
To kolejny przepis na akcje: Jedzmy kaszę i Muffinka 2010.
składniki suche: 100 g bardzo drobnej kaszki kukurydzianej, 200 g mąki, 2 łyzeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyzeczki sody, łyżka cukru, szczypta soli
składniki mokre: szklanka mleka, 2 rozbełtane jajka, 50 ml oleju, 100 g koziego twarożku, 3 łyżki świeżego tymianku
W jednej misce wymieszać suche składniki. W drugiej misce wymieszać mokre składniki. Przełożyć do foremek. Piec w temperaturze 200 st. C około 20 minut.
Ja swoje muffinki przed pieczeniem przyozdobiłam kilkoma oliwkami pokrojonymi w plasterki.
Babeczki wyszły świetne, lekko chrupiące, dzięki dodatkowi kaszki. Najlepiej smakują na ciepło, ale zimne tez smaczne!
jajeczko zastąpię siemieniem, serek tofu i penie też mi wyjdą :)
OdpowiedzUsuńpewnie tak :)
OdpowiedzUsuńfajnie wygladaja i pewnie sa smaczne:) porywam jedna i zjadam, mniam:)
OdpowiedzUsuńwytrawnych nigdy nie piekłam, ale patrząc na zdjęcia aż mnie naszła ochota
OdpowiedzUsuńja jak na razie miałam jedną próbe wytrawnych mufinek. nie zachwyciły, ale może też powinnam jeszcze dac im szansę..
OdpowiedzUsuńInteresujacy przepis; ja tam lubie takie wytrawne babeczki, wiec nie trzeba mnie dlugo zachecac:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
ale tu pysznie dziś!
OdpowiedzUsuń