środa, 10 listopada 2010

Muffinki kukurydziane z kozim serkiem i tymiankiem





Oto moja kolejna propozycja na kolację. Świetnie nadaje się również jako przekąska na imprezę.
Wytawnych muffinków nie piekłam prawie 4 lata. Ostatnio, kiedy organizowałam Sylwestra 2006. Jakoś się wtedy do nich zraziłam, bo wyszły jakieś suche i w ogóle "nie takie".
Kiedy ostatnio natknęłam się na ten przepis, postanowiłam dać im jeszcze jedną szansę, bo coś mi podpowiadało, że tym razem będzie pysznie. I nie zawiodłam się :) Bardzo te babeczki polecam!

Przepis pochodzi stąd:

http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Muffiny_kukurydziane,,5408632,9495.html

To kolejny przepis na akcje: Jedzmy kaszę i Muffinka 2010.




składniki suche: 100 g bardzo drobnej kaszki kukurydzianej, 200 g mąki, 2 łyzeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyzeczki sody, łyżka cukru, szczypta soli

składniki mokre: szklanka mleka, 2 rozbełtane jajka, 50 ml oleju, 100 g koziego twarożku, 3 łyżki świeżego tymianku

W jednej misce wymieszać suche składniki. W drugiej misce wymieszać mokre składniki. Przełożyć do foremek. Piec w temperaturze 200 st. C około 20 minut.

Ja swoje muffinki przed pieczeniem przyozdobiłam kilkoma oliwkami pokrojonymi w plasterki.

Babeczki wyszły świetne, lekko chrupiące, dzięki dodatkowi kaszki. Najlepiej smakują na ciepło, ale zimne tez smaczne!












7 komentarzy:

  1. jajeczko zastąpię siemieniem, serek tofu i penie też mi wyjdą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajnie wygladaja i pewnie sa smaczne:) porywam jedna i zjadam, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wytrawnych nigdy nie piekłam, ale patrząc na zdjęcia aż mnie naszła ochota

    OdpowiedzUsuń
  4. ja jak na razie miałam jedną próbe wytrawnych mufinek. nie zachwyciły, ale może też powinnam jeszcze dac im szansę..

    OdpowiedzUsuń
  5. Interesujacy przepis; ja tam lubie takie wytrawne babeczki, wiec nie trzeba mnie dlugo zachecac:)
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)