poniedziałek, 8 listopada 2010

placuszki z cukinii z tymiankiem




Wczoraj podałam propozycję alternatywnego śniadania, dziś przepis kolacyjny. Porzućmy nudne kanapki!
Jeśli ktoś chciałby poczytać więcej na temat tego, jak my, Polacy, jadamy, niech zajrzy tutaj:
Bardzo te placuszki polecam, bo są niezwykle delikatne i bardzo cukiniowe, co docenią na pewno wielbiciele tego warzywa, do których nota bene się zaliczam :)
Przepis pochodzi z ksiązki "Kuchnia włoska" Penny Stephens.
składniki:
  • 100 g mąki
  • 1 łyzeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 50 ml mleka
  • 300 g cukinii
  • 2 łyzki świezego tymianku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa do smazenia

Mąkę z proszkiem do pieczenia wsypać do miski, dodać jajka i wymieszać. Stopniowo dodawać mleko i wyrabiać tak długo, az powstanie pulchne ciasto. Cukinię umyć i zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Odsączyć i dodać do ciasta. Masę doprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej. Placuszki smazyć z obu stron na złoto.

3 komentarze:

  1. ale aromatyczne muszą być te placuszki!

    OdpowiedzUsuń
  2. podczas smażenia musiało w kuchni pachniec obłędnie...

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)