Postanowiłam przyłączyć się do apelu, by powrócić do starej tradycji serwowania 11 listopada gęsiny. Tradycje hodowli i obecności gęsi na polskich stołach sięgają XVII wieku. W wieku XIX corocznie na warszawskiej giełdzie towarowej sprzedawano 3,5 miliona gęsi. Wędrowały one potem gęsiego do Prus głównie, z nóżkami wysmarowanymi smołą, by ich sobie nie poraniły. Ta część opowieści sprawia, ze pojawia się u mnie „gęsia skórka”. Całe szczęście w obecnych czasach nikt nie naraża tych pięknych ptaków na takie wędrówki.
Polska nadal jest największym producentem gęsiny w Europie, chociaż jeśli chodzi o spożycie mięsa z gęsi, nie znajdujemy się w czołówce, mimo, iż ma ono niezwykłe walory smakowe i zdrowotne. Polacy zjadają rocznie około 700 ton gęsiny rocznie, a Niemcy 18-20 tys. ton. Ptaki te cieszą się również ogromną popularnością we Francji.
Najwięcej gęsiny zjada się w Polsce właśnie w listopadzie. A cóż można z gęsi przygotować? Można podać ją w całości, nadzianą jabłkami. Można ugotować na niej pożywną zupę. Wspaniałe są gęsie wątróbki, pasztety i szyjki nadziewane.
Polska nadal jest największym producentem gęsiny w Europie, chociaż jeśli chodzi o spożycie mięsa z gęsi, nie znajdujemy się w czołówce, mimo, iż ma ono niezwykłe walory smakowe i zdrowotne. Polacy zjadają rocznie około 700 ton gęsiny rocznie, a Niemcy 18-20 tys. ton. Ptaki te cieszą się również ogromną popularnością we Francji.
Najwięcej gęsiny zjada się w Polsce właśnie w listopadzie. A cóż można z gęsi przygotować? Można podać ją w całości, nadzianą jabłkami. Można ugotować na niej pożywną zupę. Wspaniałe są gęsie wątróbki, pasztety i szyjki nadziewane.
Ja przygotowałam gęś według przepisu zamieszczonego na blogu w zeszłym roku.
Tym razem gościły na Naszym stole gęsie udka, podane obowiązkowo w towarzystwie pyz na parze i modrej kapusty.
św. Marcin poczęstowany taką gęsią byłby naprawdę wniebowzięty ;]
OdpowiedzUsuńchętnie bym zrobiła gęś, ale nie mam z nią doświadczenia, więc Twój przepis mile widziany :)
OdpowiedzUsuńJa też nie mam wielkich doświadczeń z gęsiną. To właściwie mój trzeci raz. A przepis prosty, więc każdy sobie z nim z łatwością poradzi! Poza tym gęś wychodzi pyszna :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
muszę to napisać : ZŁO!!! ;)
OdpowiedzUsuńAle jakie smaczne :)
OdpowiedzUsuń