- 500 g posiekanych liści szpinaku lub 1 opakowanie mrożonego szpianku
- 4 łyżki masła
- 2 średnie jajka
- sól
- szczypta gałki muszkatołowej
- 100 g startego parmezanu
- 4 szkl. wywaru mięsnego (dałam warzywny)
- 3 kromki pszennego chleba
Świeży szpiank umyj i podgrzewaj kilka minut w rondlu bez dodatku wody, aż liście zwiotczeją. Mrożony szpinak rozgrzej na patelni ( nie rozmrażając go wcześniej ), mieszając aż zawrze. Następnie odcedź na sicie i odstaw do wystygnięcia. Usuń nadmiar wody. Szpinak posiekaj, a następnie podsmaż na łyżce masła. Posól i ostudź. Dodaj jajka, 3 łyżki parmezanu i szczyptę gałki muszkatołowej.
Wywar mięsny podgrzej, dodaj przyprawiony szpinak, przykryj i zdejmij z ognia. Odstaw na kilka minut, by jajka połączyły składniki zupy.
Na pozostałym maśle usmaż chleb na złotobrązowo. Zupę rozlej do ogrzanych wcześniej talerzy, posyp parmezanem i od razu podawaj.
Przepis pochodzi z książki "Kulinarna Toskania. Gotujmy razem" Wydawnictwa Olesiuk.
z tym chlebkiem wygląda przeapetycznie :)
OdpowiedzUsuńmniam wygląda smacznie, aż zaburczało mi w brzuchu ;)
OdpowiedzUsuńLubię wszystko co toskańskie, a tej zupy jeszcze nie jadłam...muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńhttp://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
No własnie przymierzam siędo pierwszej w życiu zupy szpinakowej i szukam odpowiedniego przepisu. Moze skusze się na ten. pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPolecam, bo jest przepyszny!
OdpowiedzUsuńsmakowita zupka:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam szpinak więc muszę zrobić ta zupę!
OdpowiedzUsuńMniam! Szpinak, parmezan... I to wszystko w pysznej zupie. Cudownie! :)
OdpowiedzUsuń