wtorek, 18 stycznia 2011

Toskańska zupa szpinakowa

,


składniki:
  • 500 g posiekanych liści szpinaku lub 1 opakowanie mrożonego szpianku
  • 4 łyżki masła
  • 2 średnie jajka
  • sól
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 100 g startego parmezanu
  • 4 szkl. wywaru mięsnego (dałam warzywny)
  • 3 kromki pszennego chleba

Świeży szpiank umyj i podgrzewaj kilka minut w rondlu bez dodatku wody, aż liście zwiotczeją. Mrożony szpinak rozgrzej na patelni ( nie rozmrażając go wcześniej ), mieszając aż zawrze. Następnie odcedź na sicie i odstaw do wystygnięcia. Usuń nadmiar wody. Szpinak posiekaj, a następnie podsmaż na łyżce masła. Posól i ostudź. Dodaj jajka, 3 łyżki parmezanu i szczyptę gałki muszkatołowej.

Wywar mięsny podgrzej, dodaj przyprawiony szpinak, przykryj i zdejmij z ognia. Odstaw na kilka minut, by jajka połączyły składniki zupy.

Na pozostałym maśle usmaż chleb na złotobrązowo. Zupę rozlej do ogrzanych wcześniej talerzy, posyp parmezanem i od razu podawaj.

Przepis pochodzi z książki "Kulinarna Toskania. Gotujmy razem" Wydawnictwa Olesiuk.

8 komentarzy:

  1. z tym chlebkiem wygląda przeapetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam wygląda smacznie, aż zaburczało mi w brzuchu ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię wszystko co toskańskie, a tej zupy jeszcze nie jadłam...muszę spróbować :)
    http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń
  4. No własnie przymierzam siędo pierwszej w życiu zupy szpinakowej i szukam odpowiedniego przepisu. Moze skusze się na ten. pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam szpinak więc muszę zrobić ta zupę!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam! Szpinak, parmezan... I to wszystko w pysznej zupie. Cudownie! :)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)