- 1 główka kapusty włoskiej lub zwykłej
- 1 cebula (dałam pół)
- 5 suszonych śliwek
- 5 suszonych moreli
- 200 g kaszy gryczanej niepalonej
- sól
- 400 g mielonego mięsa drobiowego
- 1 łyzka posiekanej naci pietruszki
- 1/3 łyzeczki soli
- 1/4 łyzeczki mielonego pieprzu
- 2 jajka
- 1 łyzka masła
- 2 małe puszki lub słoiczek koncentratu pomidorowego
- 2 kostki bulionu drobiowego
Z kapusty zdjąć zewnętrzne liście, wyciąć głąb i włozyć całą główkę do dużego garnka z wrzątkiem. Gotować około 7 minut. Po wyjęciu zdjąć kolejno liście. Cebulę posiekać, dodać ugotowaną kaszę, mielone mięso, jaja, sól, pieprz, pietruszkę, posiekane morele i śliwki. Całość wymieszać. Nakładać na liście po 2 łyżki farszu i zwijać gołąbki. W garnku na dnie ułożyć dwa liście kapusty, podlać dwiema szklankami wody, dodać kostki bulionowe oraz przecier pomidorowy. Układać gołąbki i dusić na niedużym ogniu ok. 50 minut, zaglądając od czasu do czasu i dolewając ewentualnie wody.
Moja modyfikacja przepisu polegała na tym, że po zwinięciu gołąbki najpierw obsmażyłam na patelni na oleju i dopiero wtedy dusiłam w garnku.
I jeszcze praktyczna rada. Gołąbki po zwinięciu zawsze obwiązuję białą nitką, żeby podczas przewracania się nie rozwijały. Należy tylko poamiętać, żeby nić usunąć przed podaniem potrawy.
Smacznego!
jaki ciekawy ten farsz;) nigdy takiego nie widziałam
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawią mnie te suszone owoce :)
OdpowiedzUsuńa ja do tej pory najbardziej lubie kapuste:)
OdpowiedzUsuńz takim nadzieniem, to chetnie bym sprobowala golabkow:)