niedziela, 13 marca 2011

Królik z oliwkami...



... czyli Coniglio con le olive. Przepis pochodzi z książki Tessy Capponi-Borawskiej "Moja kuchnia pachnąca bazylią", pełnej nie tylko ciekawych pomysłów na pyszne włoskie dania, ale także fascynujących opowieści o włoskim i polskim życiu pani Tessy.

Królik wychodzi niezwykle aromatyczny i delikatny.

Składniki:
  • królik o wadze około 1 kg
  • 30 zielonych oliwek bez pestek ( u mnie z migdałami )
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka szałwi
  • 3/4 szkl. wytrawnego czerwonego lub białego wina ( u mnie pół na pół z wodą ze względu na dzieci)
  • 1/2 szkl. oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
Oczyszczonego królika pokroić na porcje. Obrany ze skóry czosnek zgnieść dłonią. Do dużego rondla wlać oliwę i włożyć mięso oraz wszystkie składniki z wyjątkiem wina i oliwek. Dusić na średnim ogniu około godziny. Po godzinie dodać oliwki i wino, zwiększyć ogień i gotować jeszcze przez 10 minut.

Doskonały na gorąco i na zimno.

2 komentarze:

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)