... czyli Coniglio con le olive. Przepis pochodzi z książki Tessy Capponi-Borawskiej "Moja kuchnia pachnąca bazylią", pełnej nie tylko ciekawych pomysłów na pyszne włoskie dania, ale także fascynujących opowieści o włoskim i polskim życiu pani Tessy.
Królik wychodzi niezwykle aromatyczny i delikatny.
Składniki:
- królik o wadze około 1 kg
- 30 zielonych oliwek bez pestek ( u mnie z migdałami )
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka szałwi
- 3/4 szkl. wytrawnego czerwonego lub białego wina ( u mnie pół na pół z wodą ze względu na dzieci)
- 1/2 szkl. oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Oczyszczonego królika pokroić na porcje. Obrany ze skóry czosnek zgnieść dłonią. Do dużego rondla wlać oliwę i włożyć mięso oraz wszystkie składniki z wyjątkiem wina i oliwek. Dusić na średnim ogniu około godziny. Po godzinie dodać oliwki i wino, zwiększyć ogień i gotować jeszcze przez 10 minut.
Doskonały na gorąco i na zimno.
całkiem wykwitnie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńi wykwintnie smakuje!
OdpowiedzUsuń