Pieczenie chleba wciąga. Zapach rozchodzący się wtedy po domu i smak domowego pieczywa z masłem uzależnia. A poza tym świadomość, że wiem, co jem. D.I.Y.
składniki:
- 500 g mąki pszennej razowej
- 500 g mąki pszennej
- 300 g czynnego zakwasu
- 2 łyżeczki soli
- 600 ml wody
- 12 g drożdży
Wszystkie składniki wymieszać w misce i zagniatać około 10 minut. Odstawić na 45-60 minut, by odpoczęło, po czym wyrobiać je po raz drugi około 5 minut. Przełożyć do foremek wysmarowanych olejem i wysypanych płatkami owsianymi. Wierzch ciasta posmarować wodą, wygładzić go ręką i posypać mąką. Formy przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2-3 h (lub dłużej, jeśli trzeba). Piec w piekarniku nagrzanym do 210 st. C przez 20-30 minut, w zależności od piekarnika. Studzić na kratce. Z tej porcji wychodzą dwa razowce.
Ale ładny.. może też się skusze na domowy wypiek chleba na najbliższe święta:) Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńAh, cudowny... Tęskno mi za takim. Jutro, jutro, jutro!
OdpowiedzUsuńidealny foremkowy chleb :)
OdpowiedzUsuńpyszności, nie ma to jak domowe pieczywo :D
Ten chleb jest prosty i pyszny.
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Witam,
OdpowiedzUsuńmam ostatnio fioła na punkcie pieczenia chleba, dużo korzystam z przepisów dziewczyn ze smakowitego chleba, tu obejrzałam przepisy na pieczywo bardzo pobieżnie i na pierwszy ogień poszedł ten, kobinuję z różnymi rodzajami mąki w różnych proporcjach, zależy od tego co akurat mam pod ręką. Za każdym razem wychodzi wspaniały, tyle tylko, że z mąki żytniej najdłużej utrzymuje świeżość.
Pozdrawiam
Karolina
Super! Cieszę się, że nasz przepis przypadł do gustu :)
UsuńJa też piekę kilka razy w tygodniu nawet i ciągle wypróbowuję nowe przepisy :)
Pozdrawiam!