Wersji pasty jajecznej jest wiele. Dzisiaj podaję najprostszą, bez żadnych "udziwnień" smakowych. Do tego kromka razowego chleba, plaster pomidora, wiosenne słońce i pyszne, pożywne śniadanie gotowe!
Składniki:
- 4 jaja ugotowane na twardo
- łyżeczka musztardy
- 3 łyżki majonezu
- garść szczypiorku
- kilka listków bazylii
- sól, pieprz do smaku
Wszystkie składniki wrzucić do miski. Utrzeć blenderem na gładką masę. Jeśli ktoś nie dysponuje tym urządzeniem, jaja należy rozgnieść widelcem, szczypior i bazylię posiekać, a następnie wymieszać wszystkie składniki. Gotowe!
Uwaga dotycząca gotowania jaj na twardo:
Jajka wkładamy do wrzącej wody i gotujemy 10 minut, po czym zalewamy je zimną wodą, aby przerwać proces gotowania. Uchroni to jajka przed pojawieniem się na żółtku zielonkawego nalotu, będącego wytrącającą się siarką.
i takie sniadanko lubie najbardziej:)
OdpowiedzUsuń