wtorek, 26 lipca 2011

Ciastka francuskie z malinami



Przedwczoraj umieściłam na blogu jagodzianki. Dla tych jednak, dla których przygotowanie ciasta drożdżowego jest jeszcze "czarną magią", bądź też nie mają na nie czasu, proponuję szybkie ciastka francuskie. Ruloniki z tym ciastem są ogólnodostępne w większości marketów. Wystarczy jedynie pokroić płat na kawałki, nadziać, upiec i gotowe! Moje są z malinami, ale równie dobrze można wrzucić do środka jagody lub borówki amerykańskie i otrzymamy pyszne, błyskawiczne jagodzianki.




składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
ok. 30 malin (lub borówek lub innych owoców sezonowych)
brązowy cukier


Ciasto pokroić na 15 kwadratów. Na każdym ułożyć 2 maliny. Owoce posypać cukrem, złożyć ciasto na pół i sklejać jak pierogi. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 st. C około 12 minut.




2 komentarze:

  1. Uwielbiam francuskie rożki z owocami...ale jagodzianek nic nie zastąpi ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Maliny i ciasto francuskie. Dzień dobry, jestem w raju :D

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)