wtorek, 12 lipca 2011
Focaccia z wiśniami
Przepis znaleziony w Lawendowym Domu.... od kuchni. Oryginalnie z czerwoną porzeczką, ja zamieniłam je na wiśnie. Nie za słodkie, bardziej zwarte ciasto, niż w przypadku przeciętnej drożdżówki, dzięki czemu świetnie nada się na wyjazd za miasto lub piknik, bo nie będzie się kruszyć :)
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
1 łyżeczka drożdży instant
250 ml wody
1 łyżka oliwy
dodatkowo:
150 g wiśni lub innych owoców sezonowych
2 łyżki cukru muscovado
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżki oliwy plus oliwa do wysmarowania blachy
Wymieszać mąkę z cukrem, solą i drożdżami. Cały czas wyrabiając, dodawać powoli wodę. Wyrobić elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub wody. Ciasto powinno być zwarte, gładkie i sprężyste. Uformować je w kulę i odstawić na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie umyć wiśnie i odstawić na sitku do odsączenia.
Blachę do pieczenia nasmarować oliwą. Ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielić na pół. Jedną część rozciągnąć na blasze na niezbyt gruby, prostokątny placek, skropić łyżką oliwy, posypać połową wiśni i oprószyć łyżką cukru. Przykryć drugim plackiem tej samej wielkości i ponownie posypać owocami, cukrem i skropić oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 st.C i piec ok. 15 minut, aż wierzch się wyraźnie zarumieni.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wygląda niesamowicie. Nigdy nie próbowałam focciacii, ale taka na pewno jest pyszna.
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy przepis :) fajnie wygląda
OdpowiedzUsuńhttp://niebieskapistacja.blox.pl/html
Nigdy nie jadlam foccacii na slodko, ale ta wersja bardzo mi sie podoba!
OdpowiedzUsuńTo moja pierwsza nie-wytrawna focaccia i myślę, że poeksperymentuję jeszcze z innymi owocami.
OdpowiedzUsuńWygląda nieziemsko....wypróbuję:)
OdpowiedzUsuń