wtorek, 5 lipca 2011

Wegańskie ciasto drożdżowe z wiśniami w wersji naszej Mamy

Nasza Mama nie jest wielką fanką gotowania i pieczenia. Owszem ma czasami "zryw" i eksperymentuje w kuchni, ale generalnie to nie jest raczej jej styl. Inna sprawa, że  jest bardzo zapracowana i po prostu nie ma ani czasu ani sił na kucharzenie. Sama czasami się śmieje, że w naszym opisie na blogu, gdzie piszemy o tym, że gotowanie traktujemy raczej jako akt twórczy niż jako codzienną konieczność, powinnyśmy dopisać, że nie mamy tego po mamusi. :P Czasami jednak preferencje kulinarne jej córek, szczególnie młodszej dwójki, skłaniają ją do przygotowania czegoś nowego. Ostatnio zaskoczyła nas wegańskim ciastem drożdżowym, które było dla przygotowującej się do ostatniego egzaminu Maddy bardzo miłym prezentem. Mama bazowała na przepisie właśnie z Hello Morning!! Wyszło pyszne, dlatego dziś trafia na Siostrzanego bloga. Może i Wy się skusicie! :) 


MAMY SĄ SPOKO, NIE ? :)


Składniki:
  • 50 g świeżych drożdży
  • 3 szklanki mąki pszennej ( + ewentualnie trochę do podsypywania przy ugniataniu)
  • 1 szklanka mleka sojowego bez cukru
  • 3 łyżki maki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • wiśnie ( wydrylowane)
Kruszonka:
  • 1 szklanki maki pszennej
  • 4-6 łyżek cukru kryształu
  • cukier waniliowy
  • troszkę oleju i troszkę wody
Drożdże rozdrabniamy, najlepiej w glinianej misce, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 10 minut, do czasu, aż drożdże zaczną się rozpuszczać. Po tym czasie, zalewamy je ciepłym mlekiem i odstawiamy na około 0,5 godziny, przykryte ściereczką, koniecznie w ciepłe, wolne od przewiewów miejsce. Po tym czasie wsypujemy mąkę ziemniaczaną oraz cukier waniliowy. Mieszamy. Kolejny krok to dodanie 1/2 porcji mąki i dolanie oleju. Mieszamy ciasto, stopniowo zaczynając je ugniatać i dodajemy pozostałą mąkę. Kiedy ciasto jest dosyć gładkie i elastyczne, ponownie ustawiamy je w "przytulnym", ciepłym miejscu, przykryte ściereczką i zostawiamy na co najmniej godzinę.
Składniki kruszonki mieszamy do odpowiedniej konsystencji. Wyrośnięte ciasto układamy na blasze wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą. Ciasto pokrywamy wiśniami i posypujemy kruszonką. Pieczemy przez ok 50 min. w temperaturze 180 st.C.

1 komentarz:

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)