wtorek, 26 października 2010

Jabłecznik


Sezon na jabłka w pełni, tak więc dzisiaj ciasto z nimi w roli głównej. Doskonałe na ciepło z lodami waniliowymi i bitą śmietaną. Na zimno tez pyszne. I szybkie do zrobienia.

Składniki:
1/2 kg mąki, 250 g cukru, 200 g margaryny, 3 jajka, 1 cukier waniliowy, 2 łyzeczki proszku do pieczenia, litrowy słoik musu jabłkowego

Ze wszystkich składników, oprócz musu, zagnieść ciasto i podzelić je na dwie części. Większą z nich wykleić blachę wyłozoną papierem do pieczenia i zapiec około 15 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Następnie na podpieczone ciasto wyłozyć mus jabłkowy. Pozostałe ciasto rozwałkować i pokroić na paski. Na wierzchu ciasto ułozyć kratkę i ponownie włozyć do piekarnika. Piec, az ciasto nabierze złotego koloru.
Wierzchnią warstwę ciasta mozna równiez schłodzić w zamrażalniku w czasie, gdy piecze się spód i zetrzeć ją na tarce na mus jabłkowy.



10 komentarzy:

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)