niedziela, 1 grudnia 2013

Mikołajkowy konkurs z J. Oliverem!






Macie chęć, aby dowiedzieć się czegoś na temat Jamiego Olivera? Książka, którą macie szansę wygrać, opowiada o fenomenie tego niezwykłego kucharza. O tym, w jaki sposób trafił na szczyt, jakim jest człowiekiem, co jest dla niego ważne. 
Wielu z Was ma zapewne na swych półkach chociaż jedną jego książkę kucharską, ale może warto dowiedzieć się o nim czegoś więcej, zapraszam do konkursu! My już lekturę tej książki mamy za sobą, chętnie więc podzielimy się nią z innymi :)

Jak wciąć udział? Wystarczy w komentarzu pod tym postem podać swój ulubiony przepis z repertuaru Jamiego z uzasadnieniem, dlaczego akurat on :)

Na odpowiedzi czekam do północy 6 grudnia. Zwycięzcę podam 8 grudnia. 

Anonimów zostawiających komentarze proszę o podpis! Bez niego identyfikacja jest niemożliwa!

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam, po prostu ubóstwiam makaron. Gdyby nie moje 'dbanie' o linię, jadłabym na śniadanie, obiad i kolację. Dlatego kiedy tylko zobaczyłam przepis na makaron z zielonym groszkiem, wiedziałam że muszę spróbować. Na szczęście się nie rozczarowałam i od tamtej pory robię go regularnie.


    10 plasterków wędzonego boczku
    mały pęczek świeżej mięty
    200 g parmezanu
    sól i świeżo zmielony pieprz
    400 g makaronu (muszelki)
    oliwa z oliwek
    kawałek masła
    2 szklanki mrożonego groszku
    3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
    cytryny

    Przygotowanie makaronu:
    Pokrój drobno boczek. Zerwij z łodyżek listki mięty. Zetrzyj drobno parmezan

    Gotowanie makaronu:
    Zagotuj osoloną wodę w dużym garnku. Wrzuć makaron i gotuj według instrukcji podanych na opakowaniu. Postaw dużą patelnię na średnim ogniu, wlej trochę oliwy z oliwek i wrzuć masło. Na patelni połóż boczek, posyp go odrobiną pieprzu i smaż, aż stanie się chrupiący i złocisty. W tym czasie posiekaj drobno listki mięty. Kiedy boczek uzyska złocisty kolor, dodaj mrożony zielony groszek i mocno potrząśnij patelnią. Po mniej więcej minucie do boczku i groszku dodaj śmietanę oraz posiekaną miętę. Odcedź makaron w durszlaku nad dużą miską, zostawiając nieco ugotowanej wody. Wrzuć makaron na patelnię. Przekrój na pół cytrynę i wyciśnij sok na makaron. Kiedy całość zacznie przyjemnie bulgotać, zdejmij patelnię z ognia. Bardzo ważne jest, aby sos miał kremową konsystencję oraz odpowiedni smak, ale jeżeli jest dla ciebie za gęsty, dodaj odrobinę wody z gotowania makaronu, aby go nieco rozrzedzić. Wsyp parmezan i potrząśnij patelnią, aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem okropnym łasuchem. Uwielbiam słodycze, a czekoladę to wprost ubóstwiam. W związku z tym moim ulubionym przysmakiem z repertuaru Jamiego jest czekoladowa tarta fifteen z książki "Gotuj z Oliverem". Ciasto jest wyśmienite, dla czekoladoholików idealne - nie tylko nadzienie jest czekoladowe, ale ciasto również, pyszna czekoladowa rozpusta :)

    Składniki na ciasto:

    320 g masła
    220 g cukru
    szczypta soli
    560 g mąki pszennej + odrobina do podsypania
    3 duże jajka
    60 g kakao w proszku

    wykonanie:

    Formę do tarty o średnicy 28 cm posmarować odrobiną masła.
    Miękkie masło utrzeć z cukrem i solą, dodać mąkę, jajka i kakao. Dokładnie połączyć. Gdy ciasto będzie miało konststencję grubej bułki tartej, szybko zagnieść ja rękami , uformować kulę iwłożyć ją do lodówki na około 60 minut. Po tym czasie ciastem wyłożyć formę do tarty i wstawić do zamrażalnika na około 30 minut. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 12-15 minut. Wyjąć ciasto i zmniejszyć temperaturę piekarnika do 170 stopni.

    Nadzienie:

    200 ml tłustego mleka
    560 ml śmietany kremówki
    65 g cukru pudru
    350 g gorzkiej czekolady
    2 jajka

    Mleko i śmietanę przelać do rondelka, dodać cukier i doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Mieszać do momentu, aż czekolada się rozpuści. Dodać jajka i ponownie wymieszać. Masę czekoladową wlać ostrożnie na podpieczony spód tarty. Piec około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Ciasto stwardnieje przy studzeniu, po wyjęciu z piekarnika może być miękkie. Wystudzić. Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli chodzi o Jamiego to nieodmiennie wciąż mnie zachwyca. Jednym z takich dań jest super prosta kaczka, przy czym nigdy w życiu bym nie pomyślała, żeby połączyć ją z tak prostymi przyprawami:

      4 piersi z kaczki ze skórą
      suszony tymianek
      chińska przyprawa pięciu smaków
      sól

      Skórę kaczki ponacinać w kratkę. Posolić mięso, posypać chińską przyprawą i tymiankiem. Skropić mięso oliwą i natrzeć przyprawami. Położyć na rozgrzaną patelnię skórą do dołu i smażyć 16-18 minut, odwracając ją co kilka minut. Pokrywką trochę mniejszą od patelni przycisnąć mięso, aby było bardziej chrupiące. Po upieczeniu zdjąć mięso z patelni na deskę i kilka minut pozwolić mu 'odpocząć' przed pokrojeniem go w plastry.

      Dodatkowo, kiedyś oglądałam chyba brytyjskiego masterchefa, gdzie występował właśnie Jamie, robił coś, co się nazywało gotowaniem na desce, do tej pory żałuję, że nie zapisałm sobie jak on to robił.

      Pozdrawiam
      Karolinanapora@o2.pl

      Usuń
  3. ups, to chyba powinno być tutaj

    Jeżeli chodzi o Jamiego to nieodmiennie wciąż mnie zachwyca. Jednym z takich dań jest super prosta kaczka, przy czym nigdy w życiu bym nie pomyślała, żeby połączyć ją z tak prostymi przyprawami:

    4 piersi z kaczki ze skórą
    suszony tymianek
    chińska przyprawa pięciu smaków
    sól

    Skórę kaczki ponacinać w kratkę. Posolić mięso, posypać chińską przyprawą i tymiankiem. Skropić mięso oliwą i natrzeć przyprawami. Położyć na rozgrzaną patelnię skórą do dołu i smażyć 16-18 minut, odwracając ją co kilka minut. Pokrywką trochę mniejszą od patelni przycisnąć mięso, aby było bardziej chrupiące. Po upieczeniu zdjąć mięso z patelni na deskę i kilka minut pozwolić mu 'odpocząć' przed pokrojeniem go w plastry.

    Dodatkowo, kiedyś oglądałam chyba brytyjskiego masterchefa, gdzie występował właśnie Jamie, robił coś, co się nazywało gotowaniem na desce, do tej pory żałuję, że nie zapisałm sobie jak on to robił.

    Pozdrawiam
    Karolinanapora@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

  5. Przy gotowaniu lubię jeśli potrawa jest świeża,zdrowa,ładnie wygląda i oczywiście musi być smaczna by wszystkim domownikom dogodzić ;) Jest to nasz ulubiony przepis w rodzinie,gdyż zaskakuję pomysłowością,bardzo syci,a mimo tego wszyscy proszą o dokładkę.
    Przepis Jamiego,który spełnia te wymogi do cannelloni na stojąco w garnku.Nadzienie może być dowolne,ja najczęściej robię pół na pół,czyli z mięsem w pomidorach z pieczarkami i szpinak z fetą.Wszystko zalane dużą ilością sosu pomidorowego i trochę beszamelu.

    Składniki na nadzienie:
    -Cebula,trzy ząbki czosnku
    -Łyżka oliwy
    -400g zmielonego mięsa z indyka
    -500g pieczarek
    -przyprawy:do kuchni włoskiej,sól,pieprz,czosnek,gałka muszkatołowa i majeranek

    -Cebula,3 ząbki czosnku
    -2 łyżki oliwy
    -500g świeżego szpinaku
    -100g mozzarelli,twarogu i ostrego sera
    -przyprawy

    -Makaron rurki
    -1 kg pomidorów
    -2 cebule
    -2 garści oliwek
    -10 suszonych pomidorów
    -Majeranek i bazylia

    -40 g masła
    -400ml mleka
    -20g mąki
    -sól,pieprz,szczypta imbiru

    Siekamy cebulę,czosnek tniemy w plasterki,podsmażamy wszystko na rozgrzanej oliwie przez 4 minuty następnie dodajemy mięso,pokrojone pieczarki i przyprawy.Dusimy 5 minut.
    Cebulę z czosnkiem podsmażamy,dodajemy dobrze odsączony szpinak i dusimy przez moment.Odstawiamy by trochę przestygło.Do masy dorzucamy twaróg,startą mozzarelle i ser.
    Pomidory kroimy w kawałki,wrzucamy na patelnię z cebulą i dusimy około 10 minut.Następnie dodajemy posikane oliwki i pomidory suszone,mieszamy dodajemy przyprawy.

    Masło roztapiamy.Do masła dodajemy mąkę. Rondelek stawiamy na średnim ogniu i drewnianą łyżką energicznie mieszamy. Gdy masło i mąka się połączą, powoli dodajemy mleko, ciągle mieszając. Zwiększamy temperaturę.Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

    Rurki nadziewamy mięsem lub szpinakiem.Do dużego żeliwnego garnka na dno wkładamy 1/3 sosu pomidorowego,następnie układamy na stojąco blisko siebie makaron.Gdy całe naczynie zostanie wypełnione cannelloni zalewany beszamelem i pozostałym sosem.Zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez 40 minut.
    Smacznego ! :)

    Magda, 9.flake01@gmail.com

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)