Pasztet ten gościł na naszym wielkanocnym stole. Tak jak zapewniała autorka, okazał się pyszny i z pewnością będę do niego wracać. Wypróbujcie! Nic nie modyfikowałam :)
Składniki na średnią keksówkę:
- 1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej / około 3/4 suchej szklanki kaszy
- 1 szklanka orzechów laskowych, zmielonych w młynku lub blenderze
- 100 ml oleju roślinnego
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por, tylko biała część
- 2 laski selera naciowego
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 - 3 łyżki sosu sojowego
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka suszonej pietruszki
- 1/2 łyżeczki lubczyku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- spora szczypta gałki muszkatołowej
- sól i czarny pieprz
Przygotowanie:
1. Pora pokroić na cienkie talarki, na dnie dużego rondla lub garnka
rozgrzać olej. Dodać pory, liście laurowe, ziele angielskie i smażyć na
niewielkim ogniu do czasu, aż por będzie szklisty i miękki. W tym czasie
marchewki oraz pietruszki obrać i zetrzeć na tarce, seler naciowy
pokroić w cienką kostkę, a czosnek posiekać.
2. Kiedy pory będą zeszklone, wyjąć ziele angielskie oraz liście
laurowe, dodać przygotowane warzywa, posiekany czosnek i dusić na małym
ogniu przez około 10 - 15 minut, czyli do czasu, aż warzywa będą bardzo
miękkie.
3. Miękkie warzywa przełożyć do dużej miski. Dodać ugotowaną kaszę
jaglaną, orzechy, olej oraz pozostałe przyprawy i zmielić wszystko na
gładką masę. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem. Przełożyć do
keksówki i piec przez 30 - 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200
stopni. Wyjąć, studzić przez całą noc, a rano kroić.
Znaleziony u Jadłonomii
Podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńWypróbuj koniecznie!
UsuńWygląda przepysznie! Nigdy nie jadłam pasztetu w takiej wersji ;)
OdpowiedzUsuńNo, ja właśnie też zawsze tylko na soczewicy, więc byłam bardzo ciekawa efektu i powiem szczerze, że świetny wyszedł!
Usuńmmm! Jakie ładne foty ;)
OdpowiedzUsuńA, taka jedna mi robiła ;)
Usuńpyszny pasztecik, chyba się skuszę:)
OdpowiedzUsuńSkuś się koniecznie!
UsuńWygląda pysznie :) czy ta szklanka orzechów to zmielonych czy całych?
OdpowiedzUsuńJa wzięłam szklankę całych i zmieliłam :)
Usuń