wtorek, 2 sierpnia 2011

Quiche z cukinią i suszonymi pomidorami





Spód przygotowałam według przepisu na Quiche ze szparagami i botwinką


 Składniki na farsz:
  •  garść suszonych pomidorów
  • 2 małe cukinie
  • 250 g ricotty
  • 4 jaja
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka tymianku
  • oliwa

Ciasto przygotować  według przepisu na Quiche ze szparagami i włożyć na godzinę do lodówki. Cukinię pokroić w talarki i podsmażyć na oliwie z solą i pieprzem. Pomidory pokroić w paseczki. Do miski wbić jaja, dodać ricottę i dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Spód wyjąć z lodówki, podpiec 15 minut w piekarniku nagrzanym na 180 st. C (ciasto przykryć papierem do pieczenia i przygnieść suszoną fasolą, aby nie powstały pęcherze). Na ciasto nałożyć podsmażoną cukinię i pomidory, na wierzch wylać masę jajeczno-serową. Piec około 30 minut w 180 st. C.
Świetne na ciepło i zimno.





6 komentarzy:

  1. Dokładnie na cos takiego mam dzis ochotę ! Tylko czasu brak... Wygląda przepysznie!

    Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. rewelacja!!!! alez musi byc pyszny :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. same moje ulubione skladniki. a ricotta w masie jajecznej, super sprawa. zazwyczaj tarlam ulubiony zółty ser, ale na bank wypróbuje z ricotta :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne letnie zestawienie smakowe;)

    OdpowiedzUsuń
  5. No to wiem, co będę jadła jutro na obiad! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Polecam wszystkim to ciasto, bo jest naprawdę pyszne!

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)