Spód przygotowałam według przepisu na Quiche ze szparagami i botwinką
Składniki na farsz:
- garść suszonych pomidorów
- 2 małe cukinie
- 250 g ricotty
- 4 jaja
- sól
- pieprz
- łyżeczka tymianku
- oliwa
Ciasto przygotować według przepisu na Quiche ze szparagami i włożyć na godzinę do lodówki. Cukinię pokroić w talarki i podsmażyć na oliwie z solą i pieprzem. Pomidory pokroić w paseczki. Do miski wbić jaja, dodać ricottę i dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Spód wyjąć z lodówki, podpiec 15 minut w piekarniku nagrzanym na 180 st. C (ciasto przykryć papierem do pieczenia i przygnieść suszoną fasolą, aby nie powstały pęcherze). Na ciasto nałożyć podsmażoną cukinię i pomidory, na wierzch wylać masę jajeczno-serową. Piec około 30 minut w 180 st. C.
Świetne na ciepło i zimno.
Dokładnie na cos takiego mam dzis ochotę ! Tylko czasu brak... Wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńMiłego dnia :)
rewelacja!!!! alez musi byc pyszny :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
same moje ulubione skladniki. a ricotta w masie jajecznej, super sprawa. zazwyczaj tarlam ulubiony zółty ser, ale na bank wypróbuje z ricotta :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńświetne letnie zestawienie smakowe;)
OdpowiedzUsuńNo to wiem, co będę jadła jutro na obiad! :)
OdpowiedzUsuńPolecam wszystkim to ciasto, bo jest naprawdę pyszne!
OdpowiedzUsuń