Ciasto przygotowałam według przepisu na ciasto z kratką. A wypełnienie ściągnęłam od Maddy.
Składniki na mus:
- ok. 400 g jabłek ( u mnie papierówki)
- 75 g cukru trzcinowego
- łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- sok z 1/2 cytryny
- 4 łyżki wody
Jabłka obrać i pokroić w malutką kosteczkę. Wrzucić do rondelka razem z wodą, cukrem, cukrem waniliowym, sokiem z cytryny. Gotować przez 15 minut na małym ogniu.
Składniki na kruchy spód ciasta :
- 400 g mąki pszennej
- 60 g cukru trzcinowego
- 6 łyżek zimnej wody
- 200 g masła lub margaryny
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 3 jabłka
- łyżka cukru trzcinowego
- łyżeczka cynamonu
Z podanych składników ugnieść ciasto. Kiedy będzie gotowe włożyć na minimum godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować lub też kawałek po kawałku wykładać nim foremkę do tarty.
Musem jabłkowym wypełnić ciasto, na wierzchu ułożyć w okrąg, zaczynając od brzegu formy, z cienko pokrojonych plastrów jabłka ( potrzebne będą do tego ok. 3 jabłka). Posypać łyżką cukru trzcinowego i cynamonem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez ok 20-25 minut.
Pyszna na ciepło z lodami!
Jak dla mnie - super, az ośmielę się o kawałek poprosić ;]
OdpowiedzUsuńChętnie bym poczęstowała, ale już zniknęła...
OdpowiedzUsuńAch,te papierówki;) wiejskie jabłuszka,jak je nazywam,a w takiej tarcie na pewno smakuja wybornie,pozdrawiam
OdpowiedzUsuń