niedziela, 25 września 2011

Rolada z łososia




O tym, że warto jeść ryby, i że jemy ich wciąż za mało pisałam już na blogu wcześniej. Dlatego podaję Wam dzisiaj kolejny rybny przepis. Wbrew pozorom, nie napracujecie się przy nim zupełnie. Jest to świetna propozycja, jeśli chcecie zrobić na kimś wrażenie, przygotowując oryginalny obiad lub kolację. Poza tym to danie lekkie, zdrowe i sycące. Do dzieła!






Składniki:


  •  700 g filetu z łososia bez skóry
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
aromatyczna bułka tarta:
  • 30 g bułki tartej
  • 20 g listków mięty
  • 60 g  płatków migdałowych (oryginalnie orzeszki piniowe bez łupinek)
  • 1 cytryna


    Migdały zmieszaj z bułką tartą, miętą i skórką z cytryny, a następnie zmiksuj blenderem.
    Łososia umyj, osusz i ostrożnie, nie do końca, rozetnij poziomo wzdłuż. Rozłóż jak książkę - otrzymasz jeden większy płat ryby.
    Rozłożony płat łososia dopraw solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny, posyp częścią aromatycznej bułki tartej i ostrożnie zwiń w roladę.
    Roladę zwiąż grubą nitką lub kordonkiem, żeby się nie rozpadła podczas pieczenia.
    Za pomocą pędzelka posmaruj roladę po wierzchu oliwą, posól, popieprz i obtocz w pozostałej bułce.
    Przełóż do brytfanki wyłożonej pergaminem, wokoło ułóż umyte pomidorki i skrop je oliwą. Wstaw do pieca rozgrzanego do 180 st. C i piecz 25-30 minut.



    Przepis pochodzi z Palce Lizać nr 33 (37)




    6 komentarzy:

    1. jakie to ładne z tymi pomidorami!

      OdpowiedzUsuń
    2. Popieram rybną akcję, trzeba zachęcać ludzi do ich jedzenia!
      Rolada bardzo mi się podoba, pięknie podana :)

      OdpowiedzUsuń
    3. Cudo! A która z sióstr jest autorką? ;))

      OdpowiedzUsuń
    4. Ryby są świetne, zwłaszcza łosoś. Też mnie zainteresował ten przepis w Palce lizać, tutaj wygląda znakomicie:)

      OdpowiedzUsuń
    5. Tak ,tak, ryby jeść trzeba!

      Przepis jest wart zrobienia, szczerze polecam!

      A autorką jest najstarsza z sióstr ;)

      Pozdrawiam wszystkich!

      OdpowiedzUsuń
    6. zastanawiałam się ostatnio jak urozmaicić sobie łososia. Pieczony i grillowany jest pyszny, ale co za dużo... ;)

      OdpowiedzUsuń

    Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)