Jeśli macie ochotę na prawdziwy, stuprocentowy sernik, bez żadnych aromatów, owocowych dodatków czy spodów, koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Składniki:
- 6 białek
- 6 żółtek
- 1 szkl. cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 250 g miękkiego masła
- 0,9 kg trzykrotnie zmielone sera twarogowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier puder do posypania
Białka ubić, odstawić. Osobno ubić żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać utarte na puch masło, potem ser. Ciągle ubijając, powoli wsypywać wymieszaną mąkę pszenną i ziemniaczaną. Na koniec masę delikatnie połączyć z białkami. Piec około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Nie wyjmować ciasta od razu - wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i studzić sernik 30 minut. Posypać cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Marty. Kolory smaków" Marty Gessler.
najpiękniejsze są takie złote, lekko "klapnięte" serniki...
OdpowiedzUsuńYummy & Tasty
O tak, ja też właśnie takie serniki lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńale puchate wrażenie robi, mniam
OdpowiedzUsuńLubię serniki bez dodatków :) Szkoda, że nie ma zdjęcia w przekroju, bo jestem ciekawa jak się prezentuje w środku :)
OdpowiedzUsuńMam jeszcze kawałek w lodówce, więc jak światło jutro "dopisze", zrobię zdjęcie i dodam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Wygląda na taki sernik, jaki lubię - mocno serowy, ale wciąż lekko kremowy.
OdpowiedzUsuńpiękny kolor, szkoda że nie mogę spróbować :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym Cię na kawałek sernika zaprosiła :)
OdpowiedzUsuńSzukałem sernika w google za pomocą grafik i pojawiło mi się niezwykle zachęcające zdjęcie z tej właśnie steony. Właśnie takiego przepisu szukałem :) Zrobie go w tym tygodniu :D
OdpowiedzUsuńBardzo nam miło :) Napisz o efektach pieczenia!
Usuńjest super:)) wyszedł elegancko!!!
OdpowiedzUsuńTo super! Wszystkiego dobrego na Święta :)
Usuń