Przepis pochodzi z książki "Kulinarna Toskania. Gotujmy razem" Wydawnictwa Olesiuk. Trochę przeze mnie przerobiony. Podaję moją wersję.
Składniki na ciasto:
- 1 1/2 szkl. mąki orkiszowej razowej
- 6 łyżek kaszy kuskus
- 20 g świeżych drożdży
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 1/2 szkl. ciepłego mleka
Jako dodatki wystąpiły:
- świeży szpinak
- mozzarella
- tarty żółty ser
- gorgonzola
- tuńczyk z puszki
- papryczka chili
- pomidory w kawałkach z puszki
- bazylia
- oregano
Drożdże wkrusz do miski, dodaj cukier i zalej ciepłym mlekiem. Wymieszaj i odstaw na 5-10 minut w ciepłe miejsce. Dodaj mąkę, oliwę, kaszę, sól, pieprz i wyrób ciasto. Jeśli ciasto się lepi, dodaj trochę mąki. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ponownie krótko zagnieć.
Ciasto rozwałkuj i wyłóż na natłuszczoną blachę. Poukładaj na cieście ulubione dodatki i dopraw ziołami. Skrop oliwą.
Piecz około 15-20 minut w temp. 200-220 st. C.
To naprawdę nowość jak dla mnie:)
OdpowiedzUsuńDla mnie też była to zupełna nowość i powiem Tobie że to bardzo smaczna nowość :)
OdpowiedzUsuńA ja lubię każdą pizze, te na cieście orkiszowym szczególnie!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe ciasto, musze koniecznie wyprobowac, bo dodatek kuskusu naprawde mnie intryguje!
OdpowiedzUsuńCiekawa ciasto. Niespotykany pomysł, żeby dodać do pizzy kuskus. Chętnie wypróbuję.
OdpowiedzUsuńSpróbujcie koniecznie! Czegoś takiego ne jadłyście jeszcze na pewno! I napiszcie potem o swoich wrażeniach :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!