poniedziałek, 14 listopada 2011

Pizza orkiszowa z kuskusem









Przepis pochodzi z książki "Kulinarna Toskania. Gotujmy razem" Wydawnictwa Olesiuk. Trochę przeze mnie przerobiony. Podaję moją wersję.



Składniki na ciasto:
  • 1 1/2 szkl. mąki orkiszowej razowej
  • 6 łyżek kaszy kuskus
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1/2 szkl. ciepłego mleka


Jako dodatki wystąpiły:
  • świeży szpinak
  • mozzarella
  • tarty żółty ser
  • gorgonzola
  • tuńczyk z puszki
  • papryczka chili
  • pomidory w kawałkach z puszki
  • bazylia
  • oregano




Drożdże wkrusz do miski, dodaj cukier i zalej ciepłym mlekiem. Wymieszaj i odstaw na 5-10 minut w ciepłe miejsce. Dodaj mąkę, oliwę, kaszę, sól, pieprz i wyrób ciasto. Jeśli ciasto się lepi, dodaj trochę mąki. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ponownie krótko zagnieć.

Ciasto rozwałkuj i wyłóż na natłuszczoną blachę. Poukładaj na cieście ulubione dodatki i dopraw ziołami. Skrop oliwą.

Piecz około 15-20 minut w temp. 200-220 st. C.














6 komentarzy:

  1. To naprawdę nowość jak dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie też była to zupełna nowość i powiem Tobie że to bardzo smaczna nowość :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja lubię każdą pizze, te na cieście orkiszowym szczególnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawe ciasto, musze koniecznie wyprobowac, bo dodatek kuskusu naprawde mnie intryguje!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawa ciasto. Niespotykany pomysł, żeby dodać do pizzy kuskus. Chętnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  6. Spróbujcie koniecznie! Czegoś takiego ne jadłyście jeszcze na pewno! I napiszcie potem o swoich wrażeniach :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)