piątek, 20 stycznia 2012

Śliwki w czekoladzie dla Babci i Dziadka




Kolejny pomysł na słodki prezent z okazji Dnia Babci i Dziadka. Wbrew pozorom szybki do zrobienia.A poza tym, takie domowe, pyszne pralinki z pewnością zostaną przez Dziadków docenione!







Składniki (na 14 sztuk):


  • 14 suszonych śliwek bez pestek (muszą być  miękkie)*
  • 50 g marcepanu
  • 100 g gorzkiej czekolady



Z masy marcepanowej formujemy kuleczki, które umieszczamy w środku śliwki. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Za pomocą łyżeczki polewamy śliwki roztopioną czekoladą, układamy na foli aluminiowej do ostygnięcia. Następnie wkładamy je do lodówki, by czekolada stwardniała. Śliwki po zaschnięciu czekolady można przechowywać w temperaturze pokojowej kilka dni. 

*jeśli nasze śliwki są suche, należy je namoczyć na kilka godzin w alkoholu np. rumie, bądź w świeżo wyciśniętym soku owocowym. Później przed obtaczaniem trzeba je dokładnie odsączyć. 
Przepis  znaleziony na Filozofii Smaku


Bierze udział w akcji Pralinki, trufelki, czekoladki






6 komentarzy:

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)