piątek, 20 stycznia 2012

Dla Babci i Dziadka. Najlepsze ciastka świata






Delikatne i kruche, lekko ciągnące wewnątrz, orzechowe z kawałkami czekolady. Coś specjalnego dla najkochańszych ludzi na świecie!
Sto lat!








Składniki:
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody
  • 3/4 kostki masła (150 g)
  • 1 szklanka cukru brązowego
  • 1/2 szklanki masła orzechowego (dałam takie z wiórkami kokosowymi)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • tabliczka mlecznej czekolady


Masło utrzeć z jajkiem, cukrem, cukrem waniliowym i masłem orzechowym. Dodać mąkę z sodą.  Zmiksować. Łyżką wmieszać kawałki czekolady. Z ciasta formować kulki, rozpłaszczać je w dłoni na grube placki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Zachować odstępy, bo rosną! Piec w 180-190 st. C przez 7-9 minut. Zostawić na blaszce do wystygnięcia.


Przepis pochodzi z książki " ciasta, ciastka i takie tam" Agaty Królak.







1 komentarz:

  1. Wspaniały pyszny prezent dla dziadków:)
    Ja moim wysłałam trufelki, moc uścisków i całuski. Dzielą nas prawie 2000 km, ale zawsze pamiętam o ich święcie, są wspaniali:)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)