wtorek, 28 lutego 2012

Ciastka francuskie z owocami





Proponuję Wam dziś kolejną wersję ciastek francuskich, które możecie przygotować, gdy okaże się, że za pół godziny macie gości. Jedyny warunek, to posiadanie w lodówce rulonu ciasta francuskiego ( w wersji wegańskiej - bez masła! )  i kilku owoców. W moim przypadku były to jabłko, banan i garść mrożonych borówek amerykańskich.
Z tych składników możecie wyczarować pyszne i zupełnie nieskomplikowane ciastka, które najpyszniejsze są po lekkim przestygnięciu. Z pewnością się wyrobicie :)

A więc zaczynamy!

Nastawcie piekarnik na 220 st. C. Ciasto rozwińcie, pokrójcie na kwadraty o boku 6-7 cm. Jabłko obierzcie ze skórki, wytnijcie gniazda nasienne i pokrójcie w kostkę. Banana obierzcie i pokrójcie w plasterki. Wrzućcie owoce do miski, dodajcie borówkę i 2-3 łyżki cukru (użyłam trzcinowego) i wymieszajcie.
Na środek każdego kwadratu nakładajcie porcję owoców. Ciastka ułóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Wstawcie do nagrzanego piekarnika i pieczcie około 12 minut.
Po przestudzeniu, jeśli starczy Wam czasu, możecie polać ciastka lukrem przygotowanym z soku wyciśniętego z cytryny i cukru pudru.

Gotowe!

Uwaga, już goście na schodach :)









7 komentarzy:

  1. Nasze ulubione:)) ja również dodaję gorzkiej czekolady:))ale z jabłkami i cynamonem są chyba najlepsze!!!pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś zrobiłam z jabłkami i cynamonem i to byłby chyba mój faworyt w gronie ciastek francuskich :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne :)
    Prosiłabym tylko o uwzględnienie, że ciasto może być wegańskie (bo tradycyjne jest z masła), wtedy zaakceptuję przepis

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam podobne z jabłkami i cynamonem:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kto nie ma ich w swoim repertuarze :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Oo, ciasto francuskie bez masła - już to lubię!

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)