niedziela, 12 lutego 2012

Drożdżowe supełki




Dziś kolejna propozycja na Karnawał i Tłusty Czwartek. Drożdżowe, chrupiące węzełki. Ciekawa alternatywa dla pączków i chruścików. 










składniki:
  • 25 dag mąki
  • łyżeczka świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 jajka
  • 6 łyżek masła
  • 50 ml mleka
  • cukier puder
  • olej do smażenia


Do letniego mleka wkruszamy drożdże i wsypujemy łyżkę cukru. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aby "ruszyły".  W rondelku roztapiamy masło i odstawiamy, aby lekko przestygło. Do miski wsypujemy mąkę, resztę cukru, szczyptę soli, sok cytrynowy, jajka, roztopione masło oraz wyrośnięte drożdże. mieszamy wszystko i dokładnie wyrabiamy. Jeśli ciasto lepi się do rąk dodajemy trochę mąki, jeśli jest za suche, dolewamy mleka. Formujemy  kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Stolnicę posypujemy mąką. Ciasto wałkujemy na grubość 5 mm i kroimy na paski 2 na 15 cm. Każdy pasek zawiązujemy w węzełek. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy supełki z obu stron na złoto. Osączamy na ręczniku kuchennym i oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!


Przepis znalazłam w lutowym Moim Gotowaniu. Podałam z moimi modyfikacjami.


Jeszcze tylko do północy macie szansę wzięcia udziału w naszym siostrzanym konkursie! Do wygrania książki kucharskie. Szczegóły tutaj!






3 komentarze:

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)