sobota, 11 lutego 2012

Waniliowy pudding z kuskusu






Deser ten znalazłam jakiś czas temu na Kids know better i  od tej pory robię go średnio raz na dwa tygodnie dla moich dzieciaków na słodką kolację. Oczywiście przy okazji sama zajadam. Pudding smakuje świetnie, a przy okazji dostarcza sporej porcji kaszy. Jego dodatkowym atutem, przy obecnej aurze jest to, że podajemy go na ciepło. Tak więc zdrowy, rozgrzewający i pyszny. Spróbujcie sami :)










Składniki na 4-5 kokilek:


  •  1,5 szkl. kuskusu
  • 2 szkl. mleka plus kilka łyżek
  • 3 łyżki miodu lub cukru trzcinowego
  • 2 jabłka (w oryginale były gruszki)
  • laska wanilii*
  • wiórki masła
  • płatki migdałowe



Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Mleko wlewamy do rondelka i gotujemy razem z miodem/cukrem i ziarenkami wanilii. Kaszę wsypujemy do miski.  Gorącym mlekiem zalewamy kuskus i odstawiamy na kilka minut. Kokilki smarujemy masłem. Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Układamy je w kokilkach. Napęczniały kuskus układamy na jabłkach, polewamy odrobiną mleka i posypujemy płatkami migdałów. Na wierzchu układamy wiórki masła, które zapobiegną wysuszeniu się kaszy podczas zapiekania w piekarniku. Tak przygotowane desery wkładamy na około 15 minut do piekarnika. Gotowe!


* Jeśli nie macie laski wanilii, zastąpcie ją cukrem waniliowym. 



Tylko do jutra możecie wziąć udział w konkursie! Do wygrania "Ciasta, ciastka i takie tam" :)





4 komentarze:

  1. O jak tu miło i apetycznie :)) za kuskusem przepadam, bo szybki jest w przygotowaniu, a taki niedoceniany ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękujemy :) A kuskus też zawsze mam w szafce :)

    OdpowiedzUsuń
  3. no, podoba mi się!
    z kuskusu... innowacyjny pudding ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. Spróbuj Karmel-itko! Zasmakuje Ci :)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)