środa, 28 marca 2012

Mazurek marmurek z konfiturą figową






Nasza narodowa specjalność, goszcząca na każdym chyba wielkanocnym stole. Występuje w wielu wersjach. Dziś prezentuję go pod postacią dotychczas mi nieznaną, niezwykle puchatą. Do tej pory piekłam mazurki na kruchym spodzie z masą kajmakową lub konfiturą. 
Przepis znalazłam rano zrywając kartkę z kalendarza i postanowiłam wypróbować.




Składniki:
  • 1,5 szkl. mąki 
  • 5 jaj wiejskich ( z wolnego chowu )
  • 1 czubata szkl. cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ulubiona konfitura lub cukier puder


Masło rozpuścić i odstawić. Blaszkę wielkości  25x30 cm wysmarować masłem, wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Jaja, cukier, szczyptę soli utrzeć mikserem, dodawać powoli mąkę z proszkiem do pieczenia, na koniec wlać roztopione masło i wymieszać, już nie ucierając.
Wylać połowę ciasta na blaszkę, do drugiej połowy dodać kakao i wymieszać.
Wlewać ciemne ciasto do blaszki na jasne, robiąc kółka czy jakiekolwiek wzorki.
Upiec w temperaturze 180 st. C. Kiedy ciasto stanie się złociste - jest gotowe ( ja dodatkowo sprawdziłam gotowość wypieku drewnianym patyczkiem ).
Można je przybrać konfiturą ( u mnie figowa ) i ta wersja smakuje mi najbardziej lub posypać cukrem pudrem.







6 komentarzy:

  1. figa fuj :D w niej rozwijają się larwy a fe :D ale mazurek :D

    ps. warto usunąć weryfikację obrazkową bo wnerwia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O jaką weryfikację Ci chodzi?

      A o robalach we figach nie słyszałam...

      Usuń
  2. ja za figami nie przepadam.
    ale.. mazurek smakowity, pomimo tych fig xd
    bardzo puszysty.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdybym nie wiedziała, że to mazurek, to bym się w życiu nie domyśliła :) Bo tak jak pisałam powyżej dla mnie mazurek do tej pory był kruchy :)

      Usuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)