środa, 4 kwietnia 2012

Pita z bazyliowym hummusem





Miało być tak pięknie... Postanowiłam po raz pierwszy przyrządzić własnoręcznie falafele. I podać je z pitą i hummusem, tak jak jadłam je w Warszawie w Tel Avivie. Niestety poszłam na łatwiznę i użyłam cieciorkę z puszki. I z kotlecików wyszły nici. A raczej pulpa, którą zresztą podsmażyłam i rozsmarowywaliśmy ją potem na pitach, bo smakowita była, ale całkiem niefotogeniczna :( Tak więc, jeśli zabieracie się za falafel, to tylko z suchą ciecierzycą, o czym ja dowiedziałam się po fakcie od siostry weganki.
Pozostały więc pita i hummus. Również pyszne, więc prezentuję!


Składniki na chlebki pita:
  • 2 szkl. mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka drożdży
  • ciepła woda
  • 1/2 szkl. mąki do podsypania

Do miski wrzucamy drożdże i cukier, mieszamy aż się rozpuszczą. Dodajemy 1/2 szkl. wody i wsypujemy mąkę. Delikatnie wyrabiamy i dodajemy wodę, aż powstanie miękkie ciasto, takie jak na pizzę. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Po wyrośnięciu zagniatamy jeszcze raz, podsypując mąką i dzielimy na 5-6 kulek. Każdą kulkę rozwałkowujemy, podsypując mąką, na okrągłe placki o średnicy około 17 cm. Pieczemy na suchej patelni z obu stron, aż się przyrumienią.




Składniki na bazyliowy hummus:
  • 1 szkl. ciecierzycy ugotowanej lub z puszki
  • 5 łyżek oleju (u mnie rzepakowy)
  • garść liści bazylii
  • sok z połowy cytryny
  • sól 
  • pieprz

Ciecierzycę miksujemy z olejem, dodajemy drobno posiekane liście bazylii, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku.


Gotowym hummusem smarować pitę. Placek złożyć na pół i zajadać!







3 komentarze:

  1. poproszę taką pitę:)
    ps. warto zrezygnować z weryfikacji obrazkowej, bo wnerwia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dusia, na Twoją prośbę usunęłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)