czwartek, 12 kwietnia 2012

Brownie migdałowe na Światowy Dzień Czekolady





Miało być sushi. Takie przynajmniej zapowiedzi pojawiły się na naszym facebooku. Z okazji Dnia Czekolady zmieniłyśmy jednak zdanie i spontanicznie, błyskawicznie, we dwie upiekłyśmy ciasto czekoladowe. Bez mąki, za to ze sporą dawką mielonych migdałów. Powiem tylko tyle, że to ciasto warte jest grzechu :)






Składniki:
  • 20 dag masła
  • 20 dag mielonych migdałów
  • 20 dag gorzkiej czekolady 
  • 20 dag cukru
  • 3 duże jajka


Czekoladę roztopić z masłęm w rondlu, wymieszać z cukrem i migdałami. Wbić jajka, jedno po drugim, ciągle mieszając. Wlać do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia ( my użyłyśmy kwadratowej, silikonowej foremki o boku 20 cm ). Piec w temperaturze 160 st. C przez 45 minut ( nie dłużej, bo ciasto wysycha ). Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostudzenia. Wyjąć z formy. Można posypać cukrem pudrem lub podać ze świeżymi truskawkami.

Przepis pochodzi z książki "Dziennik toskański" Tessy Capponi-Borawskiej.






2 komentarze:

  1. mniam ale pyszności, takie wilgotne i czekoladowe, no i bez mąki ciekawy przepis, muszę zapamiętać

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, jest bardzo wilgotne :) Wypróbuj koniecznie!

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)