niedziela, 29 kwietnia 2012

Pstrąg pieczony w rozmarynie







Pstrąg dość często gości na naszym stole. Wynika to pewnie z faktu, że jest stosunkowo łatwo dostępny, a poza tym cała rodzina zajada go ze smakiem. Dzieciaki za nim przepadają! No i jeśli nabędzie się rybę wypatroszoną i oskrobaną, to nie ma z nim wiele pracy. Ja moim  pstrągom odkrajam zwykle głowy i ogony i mrożę, by w stosownym czasie wykorzystać do zupy rybnej.
Pierwszy raz zapiekałam rybę z rozmarynem, do tej pory zwykle używałam świeżego tymianku i jestem zachwycona efektem. Pstrąg stał się niezwykle aromatyczny i przesiąknięty smakiem użytego zioła. Polecam!












Na 4 porcje potrzeba:
  • 4 pstrągi ( moje ważyły ok. 1,2 kg )
  • 8-10 gałązek rozmarynu
  • 1 cytryna pokrojona w ósemki
  • sól
  • pieprz
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy


Ryby umyć pod bieżącą zimną wodą, obsuszyć na ręczniku papierowym, ewentualnie odciąć głowy i ogony i je zamrozić. Każdego pstrąga posolić i popieprzyć wewnątrz i na zewnątrz. Ząbki czosnku obrać i delikatnie rozgnieść dłonią o blat kuchenny, aby wydobyć aromat. Ryby nadziewać czosnkiem i gałązką rozmarynu. Na dno naczynia żaroodpornego wylać oliwę, tak by pokryła całą powierzchnię, kolejno układać ryby i skropić je sokiem z cytryny i oliwą. Między pstrągami rozłożyć pozostałe gałązki rozmarynowe i kawałki cytryny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200 st. C i piec około 30 minut.






2 komentarze:

  1. Super! Pstrąg to moja ulubiona rybcia ,a rozmaryn to ulubione ziółko! )

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)