Tessa Capponi-Borawska twierdzi w czerwcowej Kuchni, że to najlepszy sos pomidorowy na świecie. I powiem Wam, że chyba przyznam Jej rację. Ten sos jest przepyszny! Bardzo aromatyczny i na dodatek niekłopotliwy w przygotowaniu. Trzeba mu tylko dać trochę czasu.
Składniki:
- 1 pęczek młodych marchewek
- 4 młode cebule
- 1 serce selera naciowego z liśćmi
- 3-4 ząbki młodego czosnku
- 1 pęczek bazylii
- 1 pęczek natki pietruszki
- 3 puszki pomidorów w zalewie lub 1,5 dojrzałych pomidorów obranych ze skórki*
- 6-7 łyżek oliwy extra vergine
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
Marchewki, cebulę, selera kroimy na grube kawałki, wrzucamy do dużego garnka z całymi ząbkami czosnku, bazylią, natką i pomidorami ( jeśli używamy świeżych trzeba je pokroić w kostkę ). Zalewamy oliwą i gotujemy na małym ogniu przez 1,5 godziny. W połowie gotowania dodajemy do smaku sól, pieprz i szczyptę cukru. Studzimy i miksujemy.
Świetny z makaronem lub ryżem.
Czy taki sos można zawekować?
OdpowiedzUsuńMożna, próbowałam :)
OdpowiedzUsuń