niedziela, 24 czerwca 2012

Toskański sos pomidorowy z nowalijek


Tessa Capponi-Borawska twierdzi w czerwcowej Kuchni, że to najlepszy  sos pomidorowy na świecie. I powiem Wam, że chyba przyznam Jej rację. Ten sos jest przepyszny! Bardzo aromatyczny i na dodatek niekłopotliwy w przygotowaniu. Trzeba mu tylko dać trochę czasu.

Składniki:
  • 1 pęczek młodych marchewek
  • 4 młode cebule
  • 1 serce selera naciowego z liśćmi
  • 3-4 ząbki młodego czosnku
  • 1 pęczek bazylii
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3 puszki pomidorów w zalewie lub 1,5 dojrzałych pomidorów obranych ze skórki*
  • 6-7 łyżek oliwy extra vergine
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru

Marchewki, cebulę, selera kroimy na grube kawałki, wrzucamy do dużego garnka z całymi ząbkami czosnku, bazylią, natką i pomidorami ( jeśli używamy świeżych trzeba je pokroić w kostkę ). Zalewamy oliwą i gotujemy na małym ogniu przez 1,5 godziny. W połowie gotowania dodajemy do smaku sól, pieprz i szczyptę cukru. Studzimy i miksujemy.
Świetny z makaronem lub ryżem.



2 komentarze:

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)