czwartek, 12 lipca 2012

Muffiny z truskawkami i kruszonką


Z żalem muszę stwierdzić, że sezon truskawkowy dobiega końca. Warto się jeszcze tymi pysznymi owocami trochę nacieszyć i przygotować te pyszne i nieskomplikowane muffinki.

 
Składniki:
  • 1,5 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 szkl. mleka (można zastąpić sojowym)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • mała paczka proszku do pieczenia 
    plus garść pokrojonych w plasterki truskawek
     
    na kruszonkę: 5 dag miękkiego masła, 5 dag cukru trzcinowego, 10 dag mąki,
     
     
    W misce wymieszać cukier, olej i mleko. Dodać obie mąki i proszek do pieczenia. Wymieszać. Dodać truskawki i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki. Z podanych składników przygotować kruszonkę i posypać nią babeczki. Wstawić do piekarnika. Piec w 180 st. C do suchego patyczka (około 15-20 minut).



2 komentarze:

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)