Z żalem muszę stwierdzić, że sezon truskawkowy dobiega końca. Warto się jeszcze tymi pysznymi owocami trochę nacieszyć i przygotować te pyszne i nieskomplikowane muffinki.
Składniki:
- 1,5 szkl. mąki
- 1/2 szkl. cukru
- 1/2 szkl. oleju
- 1 szkl. mleka (można zastąpić sojowym)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- mała paczka proszku do pieczeniaplus garść pokrojonych w plasterki truskawekna kruszonkę: 5 dag miękkiego masła, 5 dag cukru trzcinowego, 10 dag mąki,W misce wymieszać cukier, olej i mleko. Dodać obie mąki i proszek do pieczenia. Wymieszać. Dodać truskawki i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki. Z podanych składników przygotować kruszonkę i posypać nią babeczki. Wstawić do piekarnika. Piec w 180 st. C do suchego patyczka (około 15-20 minut).
z kruszonką <3
OdpowiedzUsuńmhm :))))
OdpowiedzUsuń