piątek, 13 lipca 2012

Pierogi z wiśniami



Lato w pełni. Na straganach ogrom sezonowych owoców. Przebierajmy i zajadajmy, bo ani się obejrzymy, a znikną i zostaną tylko przetwory i mrożonki. 
Dziś trzecia z kolei wiśniowa propozycja. Pierogi! Moim faworytem są te z jagodami, ale wiśniowe też są pyszne :)




Składniki:
  • 35 dag mąki
  • około 1/4 litra ciepłej wody*
  • 1 jajo
  • sól
  • wydrylowane wiśnie
Nastawić wodę w płaskim dużym rondlu, osolić. Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajo, posolić, dodać wody, zagnieść wolne ciasto. Wyrobić starannie, podzielić na części, przykryć miseczką, aby nie obsychało. Każdą część ciasta wałkować niezbyt grubo. Wykrawać foremką krążki, nakładać na środek nadzienie, krążki składać na pół. Zlepiać dokładnie brzegi pierożków. Wrzucać na osoloną wrzącą wodę, zamieszać łyżką, przykryć. Gdy podpłyną, odkryć, gotować 2-3 minuty.
Podawać z roztopionym masłem i cukrem lub sosem wiśniowym lub jogurtem.

A jak przygotować sos?
Wystarczy wydrylować 450 g wiśni, wrzucić je do rondelka, zasypać 100 g cukru i po zagotowaniu dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 5 minut. Ostudzić i zmiksować. Gotowe!

* Ciepła woda sprawia, że pirogi nie są twarde! Radę tą usłyszałam jeszcze na studiach od Basi N. :) Pozdrawiam Basiu!





10 komentarzy:

  1. Boskie!! Z takim sosem muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pysznie wyglądają!Uwielbiam pierogi na słodko! Musze koniecznie takich spróbować, bo nigdy nie robiłam z wiśniami... Mnaim mniam
    Pozdrawiam
    Bogna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj koniecznie, bo wersja z wiśniami jest super!

      Usuń
  3. niestety nie mogę zaakceptować przepisu do akcji, bo pod przepisem nie ma banerka ani linka :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodałam banerek, ale już chyba "po ptakach" :(

      Usuń
  4. słodko kwaśna sprawa:) lubię

    OdpowiedzUsuń
  5. ale bym zeżarła :D
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)