Lato w pełni. Na straganach ogrom sezonowych owoców. Przebierajmy i zajadajmy, bo ani się obejrzymy, a znikną i zostaną tylko przetwory i mrożonki.
Dziś trzecia z kolei wiśniowa propozycja. Pierogi! Moim faworytem są te z jagodami, ale wiśniowe też są pyszne :)
Składniki:
- 35 dag mąki
- około 1/4 litra ciepłej wody*
- 1 jajo
- sól
- wydrylowane wiśnie
Nastawić wodę w płaskim dużym rondlu, osolić. Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajo, posolić, dodać wody, zagnieść wolne ciasto. Wyrobić starannie, podzielić na części, przykryć miseczką, aby nie obsychało. Każdą część ciasta wałkować niezbyt grubo. Wykrawać foremką krążki, nakładać na środek nadzienie, krążki składać na pół. Zlepiać dokładnie brzegi pierożków. Wrzucać na osoloną wrzącą wodę, zamieszać łyżką, przykryć. Gdy podpłyną, odkryć, gotować 2-3 minuty.
Podawać z roztopionym masłem i cukrem lub sosem wiśniowym lub jogurtem.
A jak przygotować sos?
Wystarczy wydrylować 450 g wiśni, wrzucić je do rondelka, zasypać 100 g cukru i po zagotowaniu dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 5 minut. Ostudzić i zmiksować. Gotowe!
A jak przygotować sos?
Wystarczy wydrylować 450 g wiśni, wrzucić je do rondelka, zasypać 100 g cukru i po zagotowaniu dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 5 minut. Ostudzić i zmiksować. Gotowe!
* Ciepła woda sprawia, że pirogi nie są twarde! Radę tą usłyszałam jeszcze na studiach od Basi N. :) Pozdrawiam Basiu!
Boskie!! Z takim sosem muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńOj, są, są :)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wyglądają!Uwielbiam pierogi na słodko! Musze koniecznie takich spróbować, bo nigdy nie robiłam z wiśniami... Mnaim mniam
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Bogna
Spróbuj koniecznie, bo wersja z wiśniami jest super!
Usuńniestety nie mogę zaakceptować przepisu do akcji, bo pod przepisem nie ma banerka ani linka :(
OdpowiedzUsuńDodałam banerek, ale już chyba "po ptakach" :(
Usuńsłodko kwaśna sprawa:) lubię
OdpowiedzUsuń:))))))
Usuńale bym zeżarła :D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
:D Też pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń