Pyszne, delikatne placuszki. W sam raz na letnie śniadanie, podwieczorek lub kolację. Nie tylko dla dzieci!
Składniki:
- 250 g ricotty
- 4 jaja
- 1,5 łyżki cukru (użyłam trzcinowego)
- 1/2 szkl. mąki pszennej (75 g)
- skórka starta z 1 cytryny (pierwotnie było pomarańcze)
- sól
- masło lub olej do smażenia
W misce ubij na gładką masę ricottę, żółtka, cukier i skórkę z cytryny. Do masy przesiej mąkę i delikatnie wymieszaj. Nie mieszaj zbyt długo, bo placki wyjdą twarde!
W drugiej misce ubij białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Porcjami dodawaj pianę do poprzednio przygotowanej masy i delikatnie wymieszaj, do połączenia składników.
Piecz z obu stron na złoto.
Podawaj z miodem, syropem klonowym lub musem z sezonowych owoców.
Przepis pochodzi z Palce Lizać 19 czerwca 2012.
Pyszne placuszki, mam ricottę w lodówce więc sobie przygotuję!
OdpowiedzUsuńUwielbiam placuszki z ricotty :)
OdpowiedzUsuńChyba zapomniałaś o mleku/maślance.
OdpowiedzUsuńCzytam różne przepisy i w każdym jest.
Nie zapomniałam. U mnie dodatkiem nabiałowym jest wyłącznie ricotta. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń