niedziela, 22 lipca 2012

Satay z kurczaka z sosem z orzeszków ziemnych


Musicie spróbować. Świetne!

Sos z orzeszków ziemnych:
  • 50 g masła orzechowego
  • 50 g solonych orzeszków ( pominęłam, bo moje masło zawierało już orzeszki w kawałkach )
  • 250 ml śmietanki 36 %
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 mała papryczka chili (pominęłam ze względu na dzieci)
  • odrobina czerwonej pasty curry do smaku
Satay:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki startego świeżego imbiru
  • 50 ml sosu sojowego
  • sól i pierz do smaku
  • 1/2 cytryny
  • szczypta curry w proszku
  • oliwa
  • patyczki do szaszłyków

Robimy sos. W rondelku podgrzewamy masło orzechowe, wsypujemy drobno posiekane orzeszki i mieszając wlewamy śmietankę. Doprawiamy solą, pieprzem, posiekanym chili i pastą curry. Gotujemy na wolnym ogniu, aż składniki się połączą, a sos lekko zgęstnieje.
Robimy satay. Mięso płuczemy, oczyszczamy i kroimy w wąskie długie paski. Mieszamy ze startym imbirem, sosem sojowym, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i curry. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie nabijamy mięso na patyczki i smażymy kilka minut na odrobinie oliwy na patelni grillowej lub grillu. Szaszłyki podajemy z ciepłym sosem.

Przepis pochodzi z czerwcowej Kuchni.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)