Musicie spróbować. Świetne!
Sos z orzeszków ziemnych:
- 50 g masła orzechowego
- 50 g solonych orzeszków ( pominęłam, bo moje masło zawierało już orzeszki w kawałkach )
- 250 ml śmietanki 36 %
- sól i pieprz do smaku
- 1 mała papryczka chili (pominęłam ze względu na dzieci)
- odrobina czerwonej pasty curry do smaku
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki startego świeżego imbiru
- 50 ml sosu sojowego
- sól i pierz do smaku
- 1/2 cytryny
- szczypta curry w proszku
- oliwa
- patyczki do szaszłyków
Robimy sos. W rondelku podgrzewamy masło orzechowe, wsypujemy drobno posiekane orzeszki i mieszając wlewamy śmietankę. Doprawiamy solą, pieprzem, posiekanym chili i pastą curry. Gotujemy na wolnym ogniu, aż składniki się połączą, a sos lekko zgęstnieje.
Robimy satay. Mięso płuczemy, oczyszczamy i kroimy w wąskie długie paski. Mieszamy ze startym imbirem, sosem sojowym, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i curry. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie nabijamy mięso na patyczki i smażymy kilka minut na odrobinie oliwy na patelni grillowej lub grillu. Szaszłyki podajemy z ciepłym sosem.
Przepis pochodzi z czerwcowej Kuchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)