wtorek, 24 lipca 2012

Placuszki z ricotty



Pyszne, delikatne placuszki. W sam raz na letnie śniadanie, podwieczorek lub kolację. Nie tylko dla dzieci!

Składniki:
  • 250 g ricotty
  • 4 jaja
  • 1,5 łyżki cukru (użyłam trzcinowego)
  •  1/2 szkl. mąki pszennej (75 g)
  • skórka starta z 1 cytryny (pierwotnie było pomarańcze)
  • sól
  • masło lub olej do smażenia
W misce ubij na gładką masę ricottę, żółtka, cukier i skórkę z cytryny. Do masy przesiej mąkę i delikatnie wymieszaj. Nie mieszaj zbyt długo, bo placki wyjdą twarde!
W drugiej misce ubij białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Porcjami dodawaj pianę do poprzednio przygotowanej masy i delikatnie wymieszaj, do połączenia składników.
Piecz z obu stron na złoto. 
Podawaj z miodem, syropem klonowym lub musem z sezonowych owoców.

Przepis pochodzi z Palce Lizać 19 czerwca 2012.



4 komentarze:

  1. Pyszne placuszki, mam ricottę w lodówce więc sobie przygotuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam placuszki z ricotty :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba zapomniałaś o mleku/maślance.
    Czytam różne przepisy i w każdym jest.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie zapomniałam. U mnie dodatkiem nabiałowym jest wyłącznie ricotta. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)