Na ten przepis namierzałyśmy się od kilku tygodni, co tydzień kupując składniki i zużywając je do czegoś innego. Gdy wreszcie udało nam się przygotować tą potrawę okazała się tak mało pracochłonna, a przy okazji tak ciekawa w smaku, że na pewno jeszcze nie raz zagości na naszym stole.
Składniki:
- 300g makaronu (u nas kokardki)
- 1 średni bakłażan
- 2 czerwone papryki
- pół główki czosnku
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 1 płaska łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- sok z połowy cytryny
Makaron gotujemy al dente. Warzywa pieczemy w piekarniku przez około 30 minut, a następnie studzimy. Bakłażana i paprykę obieramy ze skórki, paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, a czosnek wyciskamy ze skórki. Całość miksujemy w blenderze, dodajemy oliwę, kmin rzymski, sok z połowy cytryny, sól i pieprz do smaku. Sos mieszamy z makaronem i gotowe :)
* Przepis pochodzi z książki "Przemytnicy na wakacjach" Monika Mrozowska - Szaciłło, Maciej Szaciłło, Jagoda i Karolina Szaciłło. W oryginale użyto makaronu orecchiette oraz całej główki czosnku.
To dziś miałyśmy niemal identyczne obiady. Tyle, że u mnie jeszcze pomidory i szalotki w sosie się znalazły.
OdpowiedzUsuńlubię makaron z warzywami, ale musi być cebulka zawsze
OdpowiedzUsuńDzisiaj bardzo dużo ludzi miało podobny obiad ;) Nie dziwię się, bo bardzo smakowite!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię i makaron, i bakłażana- na pewno posmakuje mi takie danie :D
OdpowiedzUsuń