czwartek, 23 sierpnia 2012

Makaron z bakłażanem i papryką

Na ten przepis namierzałyśmy się od kilku tygodni, co tydzień kupując składniki i zużywając je do czegoś innego. Gdy wreszcie udało nam się przygotować tą potrawę okazała się tak mało pracochłonna, a przy okazji tak ciekawa w smaku, że na pewno jeszcze nie raz zagości na naszym stole.



Składniki:

  • 300g makaronu (u nas kokardki)
  • 1 średni bakłażan
  • 2 czerwone papryki
  • pół główki czosnku
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 płaska łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • sok z połowy cytryny

Makaron gotujemy al dente. Warzywa pieczemy w piekarniku przez około 30 minut, a następnie studzimy. Bakłażana i paprykę obieramy ze skórki, paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, a czosnek wyciskamy ze skórki. Całość miksujemy w blenderze, dodajemy oliwę, kmin rzymski, sok z połowy cytryny, sól i pieprz do smaku. Sos mieszamy z makaronem i gotowe :)

* Przepis pochodzi z książki "Przemytnicy na wakacjach" Monika Mrozowska - Szaciłło, Maciej Szaciłło, Jagoda i Karolina Szaciłło. W oryginale użyto makaronu orecchiette oraz całej główki czosnku.

4 komentarze:

  1. To dziś miałyśmy niemal identyczne obiady. Tyle, że u mnie jeszcze pomidory i szalotki w sosie się znalazły.

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię makaron z warzywami, ale musi być cebulka zawsze

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj bardzo dużo ludzi miało podobny obiad ;) Nie dziwię się, bo bardzo smakowite!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię i makaron, i bakłażana- na pewno posmakuje mi takie danie :D

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)