sobota, 25 sierpnia 2012

Sałatka z ogórków i papryki na zimę


Nie za często zdarza mi się reobić przetwory na zimę, a już w ogóle wytrawne, to niezwykle rzadko. Tym razem miałam jednak ogromną motywację. Jakiś czas temu rozmawiałam przez telefon z moją ciocią, siostrą taty i po kilku tygodniach od tej rozmowy nadszedł list. Okazało się, że w środku są przepisy. Nie było wyjścia, trzeba się było za nie zabrać i wypróbować.

składniki:
  • 2 kg ogórków pokrojonych w plastry bez obierania
  • 1 kg papryki pokrojonej w kostkę
  • 1 kg cebuli pokrojonej cieniutko w piórka
  • 1 kg marchwi startej na grubej tarce
  • 4 ząbki czosnku zmiażdżone
  • 1 szkl. octu
  • 1 szkl. cukru (dałam trzcinowy)
  • 4 płaskie łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 1 opakowanie gorczycy
Wszystkie składniki wymieszać w dużek misce lub garnku. Odstawić przykryte ściereczką  na 12 h. Następnie znowu wymieszać i przełożyć do słoików. Pasteryzować 5 minut.

Pasteryzacja: na dno dużego garnka położyć bawełnianą ściereczkę, postawić na niej słoiki, zalać wrzącą wodą poniżej poziomu zakrętek i gotować w tym przypadku 5 minut. Pozostawić do wystygnięcia.

Jeśli nie zalejecie słoików wrzącą wodą, to 5 minut zaczynacie odliczać dopiero wtedy, gdy woda zacznie wrzeć.

Ciociu, dzięki za przepis!!!



2 komentarze:

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)