Kolejny pomysł na bardzo prosty obiad. Przepis znaleziony w książce "River cottage veg every day" Hugh Fearnley - Whittingstall.
- 3 średnie cebule
- 1 duży bakłażan
- 1 duży kabaczek lub 2 średnie cukinie
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka curry
- 300g ryżu basmati
- 4 duże jajka
- sól i pieprz do smaku
Nastaw piekarnik na 190 st. C. Pokrój cebulę w ósemki, a bakłażana i cukinię w paski o grubości 1 cm. Ułóż wszystkie warzywa w formie do pieczenia. Polej olejem, posyp curry, dodaj trochę soli i pieprzu, a następnie wymieszaj wszystko razem (najłatwiej rękami). Piecz w piekarniku przez 40 minut, międzyczasie przemieszaj 2 - 3 razy. Międzyczasie umyj ryż i ugotuj go w osolonej wodzie. Jajka ugotuj na twardo przez ok. 7 minut i zostaw do ostygnięcia. Następnie obierz ze skorupki i poprzekrawaj na połówki. Na końcu wymieszaj w ugotowany ryż z upieczonymi warzywami. Spróbuj i dodaj sól i pieprz do smaku. Podawaj z ugotowanymi jajkami.
jadłam, oczywiście bez jajka i polecam wszystkim cukinio-risotto maniakom. Fanom dań wakacyjnych! :)
OdpowiedzUsuń