wtorek, 9 października 2012

Odjazdowy letni makaron Jamiego Olivera


Co prawda jesień już w pełni, ale co tam :) Słoneczne gorące lato mam jeszcze w sercu! Dla wielbicieli cytrusów...


Składniki:
  • 2 żółtka
  • 125 g parmezanu oraz parmezan do posypania
  • sok i skórka otarta z 2 cytryn
  • mały pęczek świeżej bazylii
  • 500 g makaronu (najlepsze będą grube paski)
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
Ostrożnie oddziel żółtka od białek i umieść żółtka w dużej salaterce. Do misy dodaj oliwę, sporą szczyptę soli i pieprzu. Zetrzyj parmezan i przesyp do salaterki z żółtkami razem z sokiem i startą skórką z cytryn. Połowę bazylii zetrzyj w moździerzu na pastę, a drugą grubo posiekaj. Obie części dorzuć do misy i dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. 
Makaron ugotuj al dente (wg wskazań na opakowaniu).
Przekładaj makaron szczypcami do misy z masą serowo-żółtkowo-cytrynową, aby nie zdążył całkowicie ociec z wody. Wymieszaj i od razu podawaj posypany listkami bazylii i świeżo startym parmezanem.
Jeśli odcedzisz makaron na sitku, odlej trochę wody z jego gotowania i dodaj do salaterki.

Przepis  pochodzi z książki "30 minut w kuchni" Jamiego Olivera.



7 komentarzy:

  1. Wygląda naprawdę dobrze, a składniki przekonują mnie, że będzie pysznie ;) Na pewno wypróbuję!!

    OdpowiedzUsuń
  2. O, zjadłoby się taki, musi być pyszny :D Zapisuję do spróbowania

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszytko co robi Jamie jest apetyczne, smaczne, zdrowe i eko ; ) Kocham tego faceta!

    OdpowiedzUsuń
  4. jestem teraz absolutnie glodna i chce to!

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)