Co prawda jesień już w pełni, ale co tam :) Słoneczne gorące lato mam jeszcze w sercu! Dla wielbicieli cytrusów...
Składniki:
- 2 żółtka
- 125 g parmezanu oraz parmezan do posypania
- sok i skórka otarta z 2 cytryn
- mały pęczek świeżej bazylii
- 500 g makaronu (najlepsze będą grube paski)
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Ostrożnie oddziel żółtka od białek i umieść żółtka w dużej salaterce. Do misy dodaj oliwę, sporą szczyptę soli i pieprzu. Zetrzyj parmezan i przesyp do salaterki z żółtkami razem z sokiem i startą skórką z cytryn. Połowę bazylii zetrzyj w moździerzu na pastę, a drugą grubo posiekaj. Obie części dorzuć do misy i dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Makaron ugotuj al dente (wg wskazań na opakowaniu).
Przekładaj makaron szczypcami do misy z masą serowo-żółtkowo-cytrynową, aby nie zdążył całkowicie ociec z wody. Wymieszaj i od razu podawaj posypany listkami bazylii i świeżo startym parmezanem.
Jeśli odcedzisz makaron na sitku, odlej trochę wody z jego gotowania i dodaj do salaterki.
Przepis pochodzi z książki "30 minut w kuchni" Jamiego Olivera.
Wygląda naprawdę dobrze, a składniki przekonują mnie, że będzie pysznie ;) Na pewno wypróbuję!!
OdpowiedzUsuńO, zjadłoby się taki, musi być pyszny :D Zapisuję do spróbowania
OdpowiedzUsuńskoro odjazdowy to trzeba spróbować.
OdpowiedzUsuńKoniecznie wypróbujecie!
OdpowiedzUsuńWszytko co robi Jamie jest apetyczne, smaczne, zdrowe i eko ; ) Kocham tego faceta!
OdpowiedzUsuńjestem teraz absolutnie glodna i chce to!
OdpowiedzUsuń