Przepis ten pojawił się już na wielu blogach. Pasta jest pyszna i ma wiele zastosowań. Możecie użyć jej do smarowania pieczywa, ciasteczek lub naleśników i nie tylko. Dzięki korzennemu posmakowi kojarzy mi się ze nadchodzącymi Świętami, zagości więc zapewne na naszym grudniowym stole nie raz. Mam kilka pomysłów na jej zastosowanie i postaram się w najbliższym czasie je zrealizować :)
Pasta z ciasteczek speculoos
Składniki:
150 g ciasteczek speculoos*
90 g białej czekolady (użyłam 50 g białej i 40 g gorzkiej)
90 g miodu
100 ml mleka
50 ml oleju
* możecie użyć ciasteczek ze sklepu lub upiec własne
Piekarnik nagrzać na 150 stopni C.
Ciasteczka
ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do
nagrzanego piekarnika na 10 minut. Po tym czasie ciasteczka zmiksować na
proszek. W garnuszku podgrzać mleko z miodem i rozdrobnioną czekoladą. W misce
umieścić zmiksowane ciasteczka, zalać wszystko gorącą
mieszanką i wymieszać dokładnie. Na koniec wlać olej i wymieszać jeszcze
raz. Jeszcze ciepłą mieszankę umieścić w słoiczkach. Po ostygnięciu
przechowywać w lodówce.
Przepis pochodzi z bloga everydayflavours.
Troszkę go zmodyfikowałam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)