sobota, 16 marca 2013

Wegańska pasta na chleb


 Pasty na chleb to dobry sposób, aby przemycić dzieciakom trochę warzyw. Nie wiem czemu tak jest, ale forma zmielona jest o wiele łatwiej przez nie akceptowana. To samo z warzywnymi sosami. Jeśli potraktuję je blenderem, to makaron z takim dodatkiem zjedzony jest bez szemrania, a jeśli widniałyby w nim kawałki papryki czy cukinii, to zostałyby odłożone na brzeg talerza. Niestety.
Ale taka pasta to ciekawe rozwiązanie również dla dorosłych. Podana z liściem sałaty lub plastrem pomidora będzie pysznym i pożywnym posiłkiem. Łatwym w przygotowaniu i urozmaicającym nasze codzienne kanapki.

Składniki:
  • 100 g soczewicy (wybierzcie taką, która szybko się gotuje)
  • garść ziaren słonecznika
  • garść ziaren dyni
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 kawałki suszonych pomidorów z oliwy (lub więcej, jeśli chcecie, żeby smak był bardziej pomidorowy)
  • sól
  • pieprz
  • oregano 
  • bazylia
Soczewicę ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odsączyć i odstawić do wystygnięcia. W tym czasie na suchej patelni upraż ziarna, uważając aby się nie przypaliły. One również muszą przestygnąć.  Wszystkie składniki zmiksuj blenderem na gładką masę. Gotowe!


3 komentarze:

  1. Bardzo fajnypomysł na pastę. Też ostatnio często do chleba robię pastę.Jest smaczna, pożywna i wiem, co do niej daję. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Masz rację, to że się wie, co jest w środku jest ważne! Jak się czasem zacznie czytać etykiety, to włos się na głowie jeży. Również pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)