Czyli chili bez mięsa. Powiem tylko tyle, to chili jest rewelacyjne i koniecznie musicie go spróbować! I nie zniechęcajcie się ilością składników! Wbrew pozorom danie jest proste w przygotowaniu :D
Składniki:
- 2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy z oliwek (użyłam oleju rzepakowego)
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 szklanka drobno posiekanej cebulki
- 8-10 średnich, drobno pokrojonych pieczarek
- 1/2 szkl. drobno pokrojonej zielonej papryki
- 1/2 szkl. drobno pokrojonej czerwonej papryki
- 1/2 szkl. drobno pokrojonej marchewki
- 1 ostra papryczka (pominęłam)
- 1 szkl. mrożonych ziaren kukurydzy (dałam takie z puszki)
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 łyżki chili w proszku (dałam mniej ;) )
- 2 łyżeczki soli morskiej
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 800 g krojonych pomidorów z puszki
- 450 g odsączonej fasoli białej z puszki
- 450 g odsączonej czarnej fasoli z puszki (pominęłam)
- 450 g odsączonej czerwonej fasoli z puszki
- 2 i 1/2 szkl. wody
- 1/2 szkl. bulguru (możecie zastąpić kuskusem)
- ostry sos lub pieprz cayenne (pominęłam)
- 1/4 szkl. posiekanej świeżej kolendry do posypania
Do dużego rondla wlej oliwę. Warzywa i przyprawy smaż 10 minut na małym ogniu, aż zrobią się miękkie. Wlej kilka łyżek wody, jeśli warzywa przywierają do dna rondla. Dodaj pozostałe składniki, z wyjątkiem kolendry i gotuj pół godziny na wolnym ogniu pod przykryciem. Zamieszaj i gotuj jeszcze 20-30 minut, aż wszystkie warzywa będą gotowe. Dopraw do smaku solą oraz ostrym sosem, jeśli pociągają Cię o ostre smaki. Posyp kolendrą i podawaj ze świeżym pieczywem, ryżem lub tortillą.
Chili możesz podzielić na porcje i zamrozić, będziesz mieć pod ręką kilka pysznych obiadów lub kolacji!
Przepis pochodzi z książki "Jedz i biegaj" Scotta Jurka.
Chilli bez mięsa? A to ciekawe :P Trzeba będzie spróbować, skoro tak zachwalasz.
OdpowiedzUsuńWierz mi, że naprawdę smaczne!
UsuńNie jadłam bezmięsnego chilli, może być ciekawe w smaku...:)
OdpowiedzUsuńMmmmmniam! Dostałam ślinotoku na wieczór.
OdpowiedzUsuńPs. Też użyłabym rzepakowego - zawsze go używam ;) Ma najlepszy skład tłuszczowy i jest najzdrowszym z olejów :)
Niania_ogg, zrób koniecznie to chili, bo warto! A co do rzepakowego, to zgadzam się, ten olej dorównuje oliwie z oliwek, a jest tańszy i nie ma intensywnego smaku, co nie wszędzie pasuje. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń