Dawno już nie piekłam nic z nowych przepisów, a to z braku czasu, a to z braku natchnienia, ale jakiś czas temu natknęłam się na to ciasto i od tej pory " chodziło" m po głowie.
Jest to przepis z grupy "zdrowszych" ciast, bo przygotowany na mące razowej i z owsiankową kruszonką.
W związku z tym, ze od jakiegoś miesiąca biegam, to proponuję ten przepis jako dobry dla biegaczy, w moim mniemaniu przynajmniej :) Warto tylko do kawałka takiej szarlotki dodać białko np. w postaci koktajlu.
Składniki:
2 i 1/2 szklanki mąki razowej
250 g masła
jajko
1/2 szkl. brązowego cukru (pierwotnie było bez)
1 kg jabłek
2 banany
100 g rodzynek (zamieniłam na żurawinę)
2 łyżki miodu
łyżka oleju
szklanka płatków owsianych
Z mąki, masła, cukru i jajka szybko zagniatamy ciasto, wkładamy je na godzinę do lodówki. Owoce obieramy, ścieramy na grubej tarce (banana możemy rozgnieść widelcem, będzie łatwiej), mieszamy z rodzynkami/żurawiną. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 2 cm i wykładamy nim natłuszczoną blachę. Owoce układamy na cieście, posypujemy je kruszonką przygotowaną z płatków owsianych zmieszanych z miodem i olejem. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200°C( u mnie 180 st. z termoobiegiem).
Znalezione tutaj.
Też robiłam to ciasto, ale rewelacji jak dla mnie nie ma. Trzeba się przełamać do smaku tej szarlotki:)
OdpowiedzUsuńJa dodałam 1/2 szkl. cukru brązowego do ciasta, więc moje pewnie było słodsze :) Pozdrawiam!
UsuńNo to kolejny biegacz w naszej rodzinie!
OdpowiedzUsuńWytrwałości życzę!
Ola (kuzynka)
Dzięki Ola! Magda z Agatą też zaczęły :)
UsuńPozdrawiam!
lubię takie wypieki :)
OdpowiedzUsuńPolecam to ciasto w takim razie :)
UsuńPozdrawiam!
Podeszło mi to ciasto :)
OdpowiedzUsuń