piątek, 26 kwietnia 2013

Szarlotka fitness


Dawno już nie piekłam nic z nowych przepisów, a to z braku czasu, a to z braku natchnienia, ale jakiś czas temu natknęłam się na to ciasto i od tej pory " chodziło" m po głowie. 
Jest to przepis z grupy "zdrowszych" ciast, bo przygotowany na mące razowej i z owsiankową kruszonką. 
W związku z tym, ze od jakiegoś miesiąca biegam, to proponuję ten przepis jako dobry dla biegaczy, w moim mniemaniu przynajmniej :) Warto tylko do kawałka takiej szarlotki dodać białko np. w postaci koktajlu.


Składniki:

2 i 1/2 szklanki mąki razowej
250 g masła
jajko
1/2 szkl. brązowego cukru (pierwotnie było bez)
1 kg jabłek
2 banany
100 g rodzynek (zamieniłam na żurawinę)
2 łyżki miodu
łyżka oleju
szklanka płatków owsianych


Z mąki, masła, cukru i jajka szybko zagniatamy ciasto, wkładamy je na godzinę do lodówki. Owoce obieramy, ścieramy na grubej tarce (banana możemy rozgnieść widelcem, będzie łatwiej), mieszamy z rodzynkami/żurawiną. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 2 cm i wykładamy nim natłuszczoną blachę. Owoce układamy na cieście, posypujemy je kruszonką przygotowaną z płatków owsianych zmieszanych z miodem i olejem. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200°C( u mnie 180 st. z termoobiegiem).

Znalezione tutaj.


7 komentarzy:

  1. Też robiłam to ciasto, ale rewelacji jak dla mnie nie ma. Trzeba się przełamać do smaku tej szarlotki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dodałam 1/2 szkl. cukru brązowego do ciasta, więc moje pewnie było słodsze :) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. No to kolejny biegacz w naszej rodzinie!
    Wytrwałości życzę!
    Ola (kuzynka)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Ola! Magda z Agatą też zaczęły :)

      Pozdrawiam!

      Usuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)