środa, 19 czerwca 2013

Ślimaczki truskawkowe (wegańskie)


Sezon truskawkowy w pełni. Słońce pięknie przygrzewa, dzięki czemu owoce pięknie dojrzewają i są słodkie. I potaniały! Korzystajcie więc, bo ani się obejrzycie, a pozostaną nam tylko przetwory i mrożonki :(

Dziś przepis łatwy, wykorzystywany już na blogu w innych odmianach, bo ślimaczki bardzo lubimy!




Składniki na ciasto:
  • 50g drożdży
  • 4 szkl. mąki pszennej
  • 2/3 szkl. cukru trzcinowego
  • 1 szkl. mleka roślinnego (można dać krowie)
  • 1/2 szkl. oleju 
Dodatkowo: kubek truskawek pokrojonych na ćwiartki tuż przed położeniem na rozwałkowanym cieście

Opcjonalnie: cukier puder

Drożdże ucieramy z cukrem. Czekamy, aż się rozpuszczą. Następnie dodajemy ciepłe mleko i zaczyn odstawiamy pod przykryciem na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy olej i mąkę i dokładnie wyrabiamy ciasto. Odkładamy je w ciepłe miejsce na 40 minut, aby wyrosło. Następnie wyrabiamy ciasto z odrobiną mąki, aby się nie kleiło. Rozwałkowujemy, tak aby wyszedł nam możliwie równy prostokąt. Rozkładamy na cieście pokrojone truskawki. Ciasto zwijamy w rulon i kroimy go ostrym nożem na 1,5-2 cm krążki. Pieczemy w 180 st.C przez około 10-15 minut.
Po wyjęciu z piekarnika można ślimaczki oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!




3 komentarze:

  1. pysznie wyglądają ! szkoda, że sezon truskawkowy właśnie się kończy ...

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślimaczki bomba! Zrobiłam z mąką razową i wyszły bardzo fajnie chrupiące :) Polecam

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)