czwartek, 27 czerwca 2013

Ciasteczkowy potwór


Ciasteczkowe potwory kochają ciasteczka.  Pozwolić zajadać im te  ze sklepu na okrągło nie jest zbyt rozsądne, bo skład tych słodyczy pozostawia wiele do życzenia (olej palmowy chociażby). 
A więc pieczemy sami! We własnych wyrobach postawmy na zdrowie i zaserwujmy dzieciakom nie tylko słodycz, ale i przemyćmy przy okazji nieco zdrowia. Ciasteczka owsiane są w tym przypadku wspaniałym rozwiązaniem, bo są nie tylko pyszne i ale i cenne w wiele wartościowych składników. Spróbujcie!


Ciasteczka owsiane

Składniki:
  • 230 g masła
  • 100 g cukru
  • 150 g cukru trzcinowego dark muscovado
  • 2 jajka
  • 200 g mąki owsianej
  • 230 g mąki pszennej
  • 100 g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 60 g rodzynek (pominęłam)
Nastawić piekarnik na 150 st. C (z termoobiegiem). Trzy blachy wyłożyć papierem do pieczenia. 
Masło ucierać mikserem na wysokich obrotach przez minutę, aż będzie puszyste. Stopniowo dodawać oba rodzaje cukru. Po około 3 minutach miksowania dodać jajka. Ubić na gładką masę i odstawić. 
W drugiej misce połączyć oba rodzaje mąki, płatki owsiane, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Suche składniki wsypać do masy maślanej i jeszcze chwilę ucierać. Czekoladę pokroić drobno i dodać do masy wraz z rodzynkami. 
Przy pomocy dwóch łyżeczek formować kulki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 4-5 cm. Delikatnie spłaszczyć i wstawić do nagrzanego piekarnika na 12-15 minut. 
Ostudzić na blasze.

Przepis pochodzi z książki "White Plate" Elizy Mórawskiej.



2 komentarze:

  1. świetne ciasteczka, tez mam w domu takiego pochłaniacza ciastek tylko większego:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja mam aż trzy sztuki! Ten pochłaniacz jest najmłodszy :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)