Ciasteczkowe potwory kochają ciasteczka. Pozwolić zajadać im te ze sklepu na okrągło nie jest zbyt rozsądne, bo skład tych słodyczy pozostawia wiele do życzenia (olej palmowy chociażby).
A więc pieczemy sami! We własnych wyrobach postawmy na zdrowie i zaserwujmy dzieciakom nie tylko słodycz, ale i przemyćmy przy okazji nieco zdrowia. Ciasteczka owsiane są w tym przypadku wspaniałym rozwiązaniem, bo są nie tylko pyszne i ale i cenne w wiele wartościowych składników. Spróbujcie!
Ciasteczka owsiane
Składniki:
- 230 g masła
- 100 g cukru
- 150 g cukru trzcinowego dark muscovado
- 2 jajka
- 200 g mąki owsianej
- 230 g mąki pszennej
- 100 g płatków owsianych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
- 100 g czekolady mlecznej
- 60 g rodzynek (pominęłam)
Nastawić piekarnik na 150 st. C (z termoobiegiem). Trzy blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło ucierać mikserem na wysokich obrotach przez minutę, aż będzie puszyste. Stopniowo dodawać oba rodzaje cukru. Po około 3 minutach miksowania dodać jajka. Ubić na gładką masę i odstawić.
W drugiej misce połączyć oba rodzaje mąki, płatki owsiane, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Suche składniki wsypać do masy maślanej i jeszcze chwilę ucierać. Czekoladę pokroić drobno i dodać do masy wraz z rodzynkami.
Przy pomocy dwóch łyżeczek formować kulki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 4-5 cm. Delikatnie spłaszczyć i wstawić do nagrzanego piekarnika na 12-15 minut.
Ostudzić na blasze.
Przepis pochodzi z książki "White Plate" Elizy Mórawskiej.
świetne ciasteczka, tez mam w domu takiego pochłaniacza ciastek tylko większego:)
OdpowiedzUsuńJa mam aż trzy sztuki! Ten pochłaniacz jest najmłodszy :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń